Обречените самотници в журналистиката

Разследващите журналисти са като сапьорите

Преди няколко години, когато Сашо Диков спечели голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“, той заяви , че ще дари тези пари на журналист, чието разследване предизвика оставката на действащ министър. Като вмъкна на шега, че това не може да се случи с Бойко Борисов и Сотир Цацаров. И аз бих се подписал пред неговите думи. Високото равнище на обекта на журналистическо разследване би доказало, че журналистът не се занимава с дребнотемие и не се страхува от последствията. Колко пъти от Европейската комисия са искали точно толкова смелост от нашето правосъдие! Но Сашо не го разбраха. Присъстваща на награждаването журналистка предаде сензационно неговите думи: „Диков дава 5 хиляди за главите на Борисов и Цацаров“. А такива думи не бяха казани. Недоброжелатели пък ги интерпретираха посвоему: „Гарелов дава 5 хиляди за главите на Борисов и Цацаров.“ Доносническо престараване!

Както написах тогава, ако бях на мястото на Сашо, щях да преотстъпя наградата например на Валя Ахчиева. Не че той не я заслужаваше, но нали се е заел да поощрява разследващата журналистика. А вместо поощрение за Валя, пускаха слухове, че изпълнявала поръчки на прокуратурата. Никой не я защити. В БНТ тя бе обречена на самота. Нормално би било развитието и резултатите от разследването да се представят и в информационните емисии на телевизията, а не само в нейното предаване. По този начин БНТ се разграничаваше от своя разследващ журналист.

След репортажа пък на Петър Нанев по Би Ти Ви, довел до оставката на министъра на здравеопазването, Сашо Диков обяви, че репортерът е заслужил 5-те хиляди. Нанев от своя страна каза, че ще ги дари за благотворителни цели. Всичко хубаво дотук, но управляващите заговориха, че докторът не е виновен. А репортажът пък е направен по доклад от одит на МО. Телевизията мълчеше. Продължение нямаше и остана неяснота.

Когато двамата американски журналисти от „Вашингтон Поуст“ Боб Удуърт и Карл Бърнстейн разкриваха аферата „Уотъргейт“, довела до оставката на президента Никсън, не само цялата редакция, но и цялата американска преса ги подкрепяше. И никой не ги уволни. До днес.

Връщам се към тази история не, за да коментирам спирането на предаването на Ахчиева, а да напомня, че този проблем трябва да бъде обсъден на предстоящия дебат. Защото е ясно- без медиите да застават зад своите разследващи журналисти, те ще бъдат обречени на самота и недоверие.

През седмицата загърмяха залповете на предизборната кампания- Предизборно съвещание на ГЕРБ, Конгрес на БСП. А аз си спомних за две момчета, които преди години канех често за коментари в тв сайта ми по Интернет. Единият ляв, другият десен. Единият интелектуален, другият саркастичен. Но и двамата умни. Дъщеря ми дори специално идваше на записите, за да ги чуе. Минаха години и момчетата поизгладиха ръбовете, преподредиха приоритетите си, израснаха в партийната йерархия. Сега пак ги канят двойка, когато медиите искат да имат позициите и на двете големи партии. Става дума, естествено за Тома Биков и Сашо Симов. Пак са умни и често дават оценки, под които бих се подписал.

Наскоро ги бяха поканили в един седмичник да коментират какво ще стане с техните партии след изборите. Този път в отговорите си те не избягаха от партийните си пристрастия:

„Политиката отдавна е спряла да бъде фабрика за добро в България, но едно различно управление има шанс да натрупа легитимност поне като за първи път в историята на прехода разрови всички мътни и гнусни афери на предишните управления“ (Сашо Симов).

„За да е по-интересно, ще си позволя три прогнози:

1. БСП ще загуби евроизборите от ГЕРБ с повече от 5 процента разлика.

2. Ако „Обединените патриоти“ се явят на изборите в този формат, ще спечелят двама евродепутати.

3. Ако тези две прогнози се сбъднат, в началото на 2020 година ще се проведе извънреден конгрес на столетницата, на който Корнелия Ненова ще загуби лидерския си пост“ (Тома Биков).

Ето и моята прогноза какво ще се случи с двете големи партии след изборите:

1. Ако БСП загуби изборите, Корнелия Нинова може и да загуби поста си, но не е съвсем сигурно. Но партията няма да се разпадне, тя е вкоренена в някои слоеве от населението и съдбата й не зависи от кариерата на един лидер. Очаквам по-скоро като резултат да се радикализира.

2. Ако ГЕРБ загуби властта, Борисов вероятно ще се оттегли като почетен председател в очакване на президентските избори. ГЕРБ също няма да се разпадне, ядрото и ще се запази, обединено от спомена за дългогодишното управление. За надмощие ще се борят няколко фракции: политическата- водена от Цветан Цветанов, технократската-представлявана от Томислав Дончев, финансовата - начело с Владислав Горанов и медийна, която вероятно се ръководи от Румяна Бъчварова.

Що се отнася до възможността за Голяма коалиция, докато не минат изборите, на тази тема не може да се говори.

 

Златно време за социолозите

Преди време агенцията на Юрий Асланов първа извади данни, според които БСП повежда с малко пред ГЕРБ. Знае се, че Юрий е някакъв фактор в БСП. Веднага друга агенция възстанови преднината на ГЕРБ. Става дума за бившата агенция на Румяна Бъчварова , която е фактор в ГЕРБ.

В навечерието на Конгреса на БСП, агенцията на Асланов отново атакува с един процент преднина за БСП. Този път, за да го неутрализира, в предаването „Лице в лице“ излезе самата Бъчварова. Нищо необичайно няма в тази практика. По-необичайното е, че има социолози, които съветват противостоящи си партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари