Обсъдиха решения на проблема със съдебномедицинските експертизи и аутопсии в София

Снимка: Пресцентър на Прокуратурата

Работна среща във връзка с преустановеното изготвяне на съдебномедицински експертизи и аутопсии в столица и региона се проведе в Съдебната палата в София по инициатива на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов. Това съобщиха от прокуратурата. 

Акцент в срещата бе поставен върху риска от блокиране на разследванията по наказателни дела в София и региона поради невъзможността за извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство. От страна на съдебните медици бе поставен въпросът за трудностите, които срещат с нормативната уредба, регламентираща т.нар. „служебни погребения“, което води до изчерпване на капацитета на трупохранилището в болница „Александровска“.

Участие в срещата взеха служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, изпълнителният директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ проф. д-р Атанас Йонков, доц. д-р Александър Александров - началник на Клиниката по съдебна медицина в болницата, д-р Данчо Пенчев - директор на Столичната регионална здравна инспекция и съдебни медици. От страна на прокуратурата участваха административните ръководители на Софийска градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова, на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова и на Софийска районна прокуратура Светлана Димитрова, ръководителят на Следствения отдел на СГП Илиян Танчев.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от спешното изготвяне на работещ механизъм за трайно и устойчиво решение на проблема.

Миналата седмица Борислав Сарафов сезира служебния министър на здравеопазването и премиера във връзка с преустановяване на съдебномедицински експертизи и аутопсии в столицата и региoна.

Министерството на здравеопазването продължава всички усилия по дългосрочното разрешаване на проблема с клиниката по съдебна медицина и деонтология (КСМД) на УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България