ОбС-Пловдив гласува критериите за платени паркоместа пред блока

Договорите ще са за срок от 3 години

Първите класирания за най-желаните позиции тръгват в средата на октомври

Предложението, което да регламентира даването на платените паркоместа на новите паркинги в Пловдив, най-сетне влезе в Общинския съвет и ще бъде гласувано още този четвъртък на редовната сесия на местния парламент.

Ако старейшините подкрепят промените в наредбата, решението влиза в сила 14 дни след приемането му, ако не бъде върнато от юристите на областния управител на Пловдив Здравко Димитров и в средата на октомври може да се очакват първите класирания за местата на общинските паркинги пред жилищните блокове, за които има повече от един кандидат.

В наредбата са заложени 11 критерия, по които ще се събират точки за крайното класиране. А те са следните: Собственo (на заявителя) леко МПС– 3 т.; Лизингово леко МПС при сключен договор за лизинг – 2 т.; Наето или заето леко МПС – 1 т.; Постоянен адрес на територията на Община Пловдив – 2 т.; Настоящ адрес на територията на Община Пловдив– 1 т.; Постоянен адрес на територията на съответния район – 2 т; Настоящ адрес на територията на съответния район – 1 т.; Постоянен адрес в рамките на зоната по ал. 1 – 5 т.; Настоящ адрес в рамките на зоната по ал. 1 – 3 т.; Собственик или ползвател на жилището – 2 т.; Наемател на жилището – 1 т. Всички субективни критерии за точковата система са били премахнати, съобщиха от екипа на кмета Иван Тотев.

Например идеята да се дават повече точки на семейства с 2 и повече деца е отпаднала, а причината е, че че тази точка веднага ще падне при обжалване в Административния съд по Закона за дискриминация. Хората с лизингови коли ще получат по-малко точки от тези с изцяло свои автомобили, като обяснението тук е, че те плащат данъците си в София, а не в Пловдив.

С най-голямо предимство ще се ползват живеещите в т.нар. зона около паркинга. Всички зони ще се определят от шестте районни администрации в Пловдив по международен стандарт. Той се използва при поставянето на спирки и детски площадки и гласи, че на разстояние от 200 до 250 метра не трябва да има друго подобно съоръжение.

Ако желаещите с еднакъв брой точки са повече от паркоместата, ще се тегли жребий, а няма да се наддава с пари, каквато беше първоначалната идея на градската управа под тепетата. Ако 20 кандидата с еднакъв брой точки се борят за 10 паркоместа , те отново минават през жребий за първото място. Определя се победителят, а останалите 19 отиват при нов жребий за съседното паркомясто и така докато всички места си намерят наематели. Ползвателите на паркоместата сключват 3-годишен договор, който след това може да бъде удължен при желание от двете страни. В задълженията на администрацията е да се поставят скоби, а наемателят пък трябва да поддържа в прилежен вид паркомястото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони