На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Обучението на юристи в хаос след наредба на Герджиков

Снимка: Пламен Стоименов

Предстои екипът на Цецка Цачева да ревизира новите правила

Забраната на задочното предизвиква съмнение дали този акт е законосъобразен, предупредиха декани

Правистите ще учат и здравеопазване

Наредба на правителството на проф. Огнян Герджиков хвърли в пълен хаос приема на бъдещи юристи. За това алармираха преподаватели и декани от висшите училища, където се преподава дисциплината.

Причината за големия вакуум и неясноти около обучението на прависти е в нормативна промяна, наложена служебното правителство. Буквално дни преди да бъде сформирано новото управление, временният кабинет с премиер проф. Огнян Герджиков отмени действащата от 1996 г. наредба (последните промени по нея са от 2013 г. – б.а.) за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “Юрист”. В документа се посочва, че специалност “Право” вече ще бъде изучавана само в редовна форма на обучение. От служебния кабинет увериха, че се увеличава сериозно и хорариумът в отделни дисциплини и се въвеждат специализирани магистърски програми с цел профилиране и по-тясна специализация на бъдещите юристи. А самият Герджиков заяви: “За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време.”

Наредбата трябва да влезе в сила от следващата учебна година 2018/2019. Проблемът е, че старата бе отменена 3 дни след публикуване на новата.

“Работим по старата наредба, без нея да я има”, призна пред “Труд” деканът на правния факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. Цветан Сивков. Той обясни, че забраната на задочното обучение предизвиква съмнение дали този акт е законосъобразен, тъй като в Закона за висшето образование е посочено, че право се изучава в две форми – редовно и задочно.

Хаосът с новата наредба е един от първите казуси за решаване от екипа на правосъдния министър Цецка Цачева. От ведомството вчера коментираха пред “Труд”, че приетите текстове “подлежат на пълна ревизия”.

Според преподаватели от Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” има и други абсурди в новата наредба, като въвеждането на дисциплина “Здравеопазване”, например. “Някой е спал, като е писал изучаването на подобна дисциплина. Логично би било да се изучава медицинско право или право на медицинските дейности, но самото здравеопазване не може да бъде предмет в специалността “Право”, коментира още проф. Сивков.

“Има разминаване между постановлението, в което е приета наредбата, и самата наредба. Ще питаме Министерството на правосъдието как точно да я прилагаме”, коментира пред “Труд” деканът на юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов. Той обясни, че кандидатстудентската кампания е обявена при заварените, стари условия. Но днес всички преподаватели от факултета се събирали, за да умуват как да организират хорариума, разчета на часовете и кредитите на бъдещите студенти по новите правила.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. До кога този тъп комунистически професор ще получава тлъсти хонорари от данъците на Българския трудолюбив народ?

    1. бе дали е тъп не знам, но му дават зелник да яде. а за комунистически – ми евроатлантикът плевнелиев го назначи, а бе от отбора на евро монарха дедо и евроатлантическия евреин паси.
      панимайш?

  2. У нас бъдещи юристи винаги са изучавали съдебна медицина и съдебна психиатрия, но НИКОГА здравеопазване! Това е малоумие!

  3. Наредбата орязва НЕГРАМОТНИТЕ ДЕПУТАТИ да стават ЮРИСТИ по “ втория “ начин и затова им пречи ! А иначе на всеки ъгъл може да ритнеш “ юрист “ – а те имат ГОЛЯМО ЛОБИ в НС – ТЪПИ ЗАКОНИ КОЛКОТО ЩЕШ ! А и оставени ВРАТИЧКИ за заобикаляне, не стига ,че сами си определят заплащането !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.