Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Обучението на юристи в хаос след наредба на Герджиков

Снимка: Пламен Стоименов

Предстои екипът на Цецка Цачева да ревизира новите правила

Забраната на задочното предизвиква съмнение дали този акт е законосъобразен, предупредиха декани

Правистите ще учат и здравеопазване

Наредба на правителството на проф. Огнян Герджиков хвърли в пълен хаос приема на бъдещи юристи. За това алармираха преподаватели и декани от висшите училища, където се преподава дисциплината.

Причината за големия вакуум и неясноти около обучението на прависти е в нормативна промяна, наложена служебното правителство. Буквално дни преди да бъде сформирано новото управление, временният кабинет с премиер проф. Огнян Герджиков отмени действащата от 1996 г. наредба (последните промени по нея са от 2013 г. – б.а.) за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “Юрист”. В документа се посочва, че специалност “Право” вече ще бъде изучавана само в редовна форма на обучение. От служебния кабинет увериха, че се увеличава сериозно и хорариумът в отделни дисциплини и се въвеждат специализирани магистърски програми с цел профилиране и по-тясна специализация на бъдещите юристи. А самият Герджиков заяви: “За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време.”

Наредбата трябва да влезе в сила от следващата учебна година 2018/2019. Проблемът е, че старата бе отменена 3 дни след публикуване на новата.

“Работим по старата наредба, без нея да я има”, призна пред “Труд” деканът на правния факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. Цветан Сивков. Той обясни, че забраната на задочното обучение предизвиква съмнение дали този акт е законосъобразен, тъй като в Закона за висшето образование е посочено, че право се изучава в две форми – редовно и задочно.

Хаосът с новата наредба е един от първите казуси за решаване от екипа на правосъдния министър Цецка Цачева. От ведомството вчера коментираха пред “Труд”, че приетите текстове “подлежат на пълна ревизия”.

Според преподаватели от Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” има и други абсурди в новата наредба, като въвеждането на дисциплина “Здравеопазване”, например. “Някой е спал, като е писал изучаването на подобна дисциплина. Логично би било да се изучава медицинско право или право на медицинските дейности, но самото здравеопазване не може да бъде предмет в специалността “Право”, коментира още проф. Сивков.

“Има разминаване между постановлението, в което е приета наредбата, и самата наредба. Ще питаме Министерството на правосъдието как точно да я прилагаме”, коментира пред “Труд” деканът на юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов. Той обясни, че кандидатстудентската кампания е обявена при заварените, стари условия. Но днес всички преподаватели от факултета се събирали, за да умуват как да организират хорариума, разчета на часовете и кредитите на бъдещите студенти по новите правила.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. До кога този тъп комунистически професор ще получава тлъсти хонорари от данъците на Българския трудолюбив народ?

    1. бе дали е тъп не знам, но му дават зелник да яде. а за комунистически – ми евроатлантикът плевнелиев го назначи, а бе от отбора на евро монарха дедо и евроатлантическия евреин паси.
      панимайш?

  2. У нас бъдещи юристи винаги са изучавали съдебна медицина и съдебна психиатрия, но НИКОГА здравеопазване! Това е малоумие!

  3. Наредбата орязва НЕГРАМОТНИТЕ ДЕПУТАТИ да стават ЮРИСТИ по “ втория “ начин и затова им пречи ! А иначе на всеки ъгъл може да ритнеш “ юрист “ – а те имат ГОЛЯМО ЛОБИ в НС – ТЪПИ ЗАКОНИ КОЛКОТО ЩЕШ ! А и оставени ВРАТИЧКИ за заобикаляне, не стига ,че сами си определят заплащането !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.