На 20 февруари 2019 да почерпят

Кирил Домусчиев купил Нова телевизия Това съобщи сайтът Топновини, позовавайки се на неофициална информация

Унгария с нова кампания срещу миграцията Акцията е под мотото „Вие също имате правото да знаете какво ви готви Брюксел!”

Карл Лагерфелд починал от рак на панкреаса Модният свят скърби за легендарния дизайнер

„Фейсбук“ и „Туитър“ срещу изборните измами в Европа

Лавина затрупа скиори в Швейцария

Правят аутопсия на Шабан Шаулич Има неяснота около смъртта му

Парламентът пред политически колапс От БСП искат рестарт с ново Народно събрание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 февруари 2019

Икономът на Ким пратен във Виетнам Подготвя срещата САЩ-КНДР

Четирима ранени при нападение с нож в Марсилия

Над 700 аптеки в страната няма да работят утре в знак на протест

Затварят за ремонт улица „6-и септември“

Двама кредитори искат фалит на „Евроманган“ Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Пишат нов вариант на „бонус-малус“ Шефът на КФН Карина Караиванова отива в ЕБВР

Общинските съветници от БСП във Велико Търново: Бюджетът на общината не решава нито един стратегически проблем

Нито един стратегически проблем на община Велико Търново няма да намери решение и с Бюджет 2019, въпреки твърденията, че в него има повече пари в сравнение с предишните години. Това заявиха публично в понеделник общинските съветници от БСП в старата столица.

Те твърдят, че инвестициите през последните три години намаляват, трайно намалява населението и на града, и на общината, трафикът е кошмарен, паркирането – също.
„Затова ние като група, гласувахме категорично и единодушно против този бюджет, който изобщо не е реален и като цифра е по-близо до бюджета, който сме имали през 2016 г.“, коментира областният лидер на социалистите Петко Тюфекчиев.

Той прогнозира, че бюджетът няма да се справи и с инфраструктурата, защото ежегодните кърпежи на улицата не решават проблема.

„От трибуната ни беше заявено, че за бул. „България“ се предвиждат 2,5 млн. лв. Обаче в поименната справка, която изискахме за улиците за основен ремонт, пише, че за бул. „България“ са предвидени… 7000 лв. А екологията като стратегически проблем? Къде е пречиствателната станция на половината град? Къде е екологичният транспорт, след като ликвидирахме тролейбусите. А Старият град? Отдавна изтекоха всички срокове за ремонтите там и вижте на какво прилича Самоводската чаршия“, пита Тюфекчиев.

„Реалният бюджет на община Велико Търново е доста под 91 млн.лева. Умишлено съм закръглил цифрите, за да е по-лесно да смятаме, но в същото време ясно да покажем картината в момента. Бюджетът на Община Велико Търново намалява. Образно казано имаме 91 млн. лв. бюджет. От тях е редно да приспаднем преходният остатък, който е малко над 17 млн. лв. Това са пари, получени от държавата за предходни години, но не са били реализирани. Приспадаме и едни над 4 млн. лв., които са за повишение на заплатите в сферата на образованието. Но това не е заслуга на Общината, а е държавна политика. Изваждаме тези 21 млн. лв. от голямата сума и излиза, че реалният бюджет е около 70 млн. лв. Бюджетът ни за 2017-та е бил по-голям“, заяви местният парламентарист Стефан Стефанов.

Той изтъкна, че за екология например няма заложен нито лев в този бюджет. Затова Търново ще продължава да свети в червено на екологичната карта на Европа, а жителите ще дишат мръсен въздух.

Демографската криза е другият сериозен проблем, който в бюджета не намира решение, категорични са съветниците.

„От трибуната кметът Даниел Панов каза, че населението се увеличава, това обаче не кореспондира с официалните справки, които са ни предоставени като част от материалите по бюджета . През 2017 г. по постоянен адрес в града Велико Търново са живели 73 183 души, а по настоящ – 71 412 души, за 2019 г. по постоянен адрес в старата столица живеят 72 661 и по настоящ – 68 508 души. За общината е идентично. През 2017 –населението е било 91 931 души сега сме 90 501 човека“, обясни общинският съветник Ирена Стасинопоулу.

Юристката подчерта, че повечето от предложенията на групата към инвестиционната програма са били социални и са имали за цел да задържат младите хора във Велико Търново и да облекчат живота на социално слабите и на пенсионерите.

„Обаче тези наши предложения, които бяха приети, влязоха в графата „други“. Тази графа, с която завършва всеки подобен документ, е събрала изключително сериозни обекти и намерения на стойност 4 млн. лв. Тези пари обаче ги няма, защото в тази графа влизат пари от дарения, от постановления на МС и преизпълнение. Т.е. реални пари там няма, което ще рече, че проектите ще бъдат изпълнени само, ако се намерят средства. Иначе казано – никога. Ето ви примери как в тази графа години наред фигурират едни и същи обекти с едни и същи пари и те остават нереализирани. Има заложено проектиране и изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинства, включително и едрогабаритни –100 000 лв. Залага се от 2016 г. Изграждане на отводнителен окоп в началото на с. Беляковец – 25 000 лв., залага се от 2015 г.“, изброява Валерия Дончева.

След това допълва списъка с прословутото видео наблюдение в парковете, което фигурира в графата „други“ от 2016 г. насам и е винаги за 55 000 лв. Вече три години се залагат 18 000 лв. за софтуер за визуализация на Общия устройствен план на общината, половин милион за основен ремонт на Военния клуб, 150 000 лв. за аварийна стълба на фуникуляра на Трапезица, без която съоръжението не би трябвало изобщо да се движи.

„Всички проекти и обекти са за 4 млн. лв., които също трябва да извадим от голямата сума от 91 млн. лв. на уникалния ни бюджет“, уточнява още Валерия Дончева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не решава най-важният проблем! Фирмите на БСП стоят гладни! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.