Обявяват предварително износа за страните от ЕС

Фирмите ще трябва да обявяват предварително износ или внос от страните от ЕС за да бъдат прекратени опитите за укриване на данъци.

Отпада идеята да се декларират превози на територията на България

Целта е излизане на оборотите на светло

При износ или внос от страни от ЕС на стоки с висок фискален риск като например пшеница, сирене, месо, някои плодове и зеленчуци фирмите предварително ще трябва да се подават данни в НАП за предстоящия курс на камиона. Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които скоро ще бъдат пуснати за обществено обсъждане, научи “Труд”. Подаването на информацията до НАП за предстоящо транспортиране на стоки ще става онлайн. Целта е фирмите лесно да подават данните без да се затруднява тяхната дейност.

Идеята за предварително обявяване на предстоящи курсове на камиони със стоки бе предложена от НАП още в края на миналата година. Тогава предложението беше да се декларират и превози с камиони над 3,5 тона и във вътрешността на страната. Представители на бизнеса обаче се обявиха против идеята и обясниха, че това би било твърде трудно за изпълнение. Затова сега предложението за обявяване на превози вътре в страната е отпаднало и предварително ще се декларират само курсове на камиони от България до страните от ЕС и обратно.

С промените няма да се въвежда предварително деклариране на внос и износ за страни извън ЕС. Причината за това е, че търговията с държави извън ЕС и сега подлежи на митнически контрол. В момента обаче търговията с ЕС се използва за укриване на данъци тъй като при преминаване на границите не се попълват митнически декларации.

Една от настоящите схеми за укриване на данъци е чрез фиктивен износ. Фирма обявява, че изнася стока за ЕС. Стоката напуска склада, но вместо да излезе от България се продава във вътрешността на страната без да се плаща ДДС. При другата честа схема за данъчни измами стока от ЕС влиза в страната, но фирмата не подава в НАП данни за това и също я продава без да плаща ДДС. С промените в ДОПК тези измами ще бъдат стопирани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес