Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

Озеленители създават райски градини

„При оформянето на красиви морави тревното покритие трябва да е добре структурирано с дебелина около 50 см и да има автоматична поливна система“, казва Кристиян Дончев.

„Обичаме работата си, защото създаваме много красота“, вярват ентусиастите от Велико Търново

Двама млади озеленители от Велико Търново са превърнали свое любимо хоби в професия. 30-годишният Кристиян Дончев и 28-годишният му съдружник Йордан Сребров са обединили сили, средства, знания и умения и превръщат голи терени в райски градини.

“Обичаме работата си, защото чрез нея създаваме много красота”, категорични са предприемачите от старата столица.


Кристиян Дончев е финансист по образование, а в момента трупа теоретични знания за тънкостите на озеленяването в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново.

“Искам да имам диплома за тази специалност, защото занапред ще се изисква подобна квалификация за развиването на такъв бизнес. Отраснал съм с този занаят, защото дядо ми Георги Ангелов е един от първите производители на декоративни растения в Павликени”, споделя Кристиян Дончев.

Амбициозният търновец познава в детайли технологията по отглеждането на зелени и цъфтящи растения. С Йордан Сребров са разработили десетки декари насаждения с туи, кипариси, рози в землищата на павликенските села.

“По-екзотичните растителни видове внасяме от Италия, Германия и Белгия, защото в тези държави климатът е сходен с нашия. Работата с живи растения и озеленителната дейност изискват сериозни познания и много труд”, твърди Кристиян Дончев.

Разтропаните търновци непрекъснато усъвършенстват и разширяват услугите. Предлагат озеленяване на жилищни имоти, паркове, спортни терени, пътища, фабрики. Инсталират поливни системи, осигуряват техническа поддръжка на хидросъоръженията и на растителните терени, изготвят 3D визуализации на обектите.

На тях било възложено затревяването на парк “Света гора” в старата столица, както и на новото депо за отпадъци край великотърновското село Шереметя.

“Затревяването на скатове се прави с хидропосевни машини. Сред специфичната ни дейност е и укрепване на скатове на речни брегове. Това става чрез покриването им с мрежи, които се застопоряват с големи шишове. След това върху тях се прави хидропосев, за да не се сриват”, обяснява Кристиян Дончев. Специалистите озеленители превръщат в китни оазиси частни дворове в цяла България.

“Важно е почвата да е обогатена с хумус и бавно разграждаща се тор. Тревното покритие трябва да е добре структурирано с дебелина около 50 см и да има автоматична поливна система, която през летните жеги да поддържа нужната влажност. Озеленяването на 1 дка площ излиза средно около 3000 лв. Сред новостите в заниманието им е използването на биоторове, които са бавно разградими и са специално за треви и декоративни растения. Подхранването с тях е еднократно за целия сезон. Красиви комбинации за оформление се получават при изкусно съчетаване на вечнозелени и цъфтящи растения. В момента много актуални и атрактивни са магнолиите. Търсят се червенолистните и сребристолистните видове. Наскоро търновските съдружници продали скъпо растение. Това е 50-годишен бонзай на стойност 8000 евро, внесен от Япония в Италия и оттам транспортиран в България.

“В момента това уникално дърво краси двора на дома на бургаски бизнесмен, който развива бизнес с Америка, свързан със самолетостроенето. Наши клиенти са и фолк звездата Галена и съпругът и Галин Анастасов. Предстои да озеленяваме дворът от 4 дка на къщата им в квартал “Картала” във Велико Търново”, доверява Кристиян Дончев.

Той и колегата му правят терасно и вътрешно озеленяване. За това са подходящи фикуси, бенджамини, лимони. В декорирането се използват саксии за самополивни системи на немска компания със специална защита от UV лъчи. Това са съдове, които се зареждат с вода един път месечно.

В дейността си Кристиян Дончев и Йордан Сребров си партнират със строителни фирми и ландшафтни архитекти. Той и съдружникът му черпят професионален опит от чужбина. Само преди броени дни се завърнали от най-голямото изложение на растения в град Есен, Германия. Освен това фирмата им е член на Асоциацията на професионалните озеленители в България, в която членуват около 25 дружества. Родната организация е част от европейската асоциация.

“Това членство ни е от изключителна полза. Оттам непрекъснато получаваме ценна информация и сме в крак с различни иновации и най-съвременни технологии. Понякога имаме трудности с набирането на работна ръка за реализирането на мащабни проекти и от асоциацията ни помагат. Разчитаме най-вече на наша бригада от 10-20 момчета, които привличаме от павликенските села и се осланяме на тях, защото работят съвестно и качествено”, казва в заключение Кристиян Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Здравейте! Аз съм Кристиян Дончев. Фирмата се казва Флори-Н2 оод. Тел. за контакт е 0988859208.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.