Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Озеленители създават райски градини

„При оформянето на красиви морави тревното покритие трябва да е добре структурирано с дебелина около 50 см и да има автоматична поливна система“, казва Кристиян Дончев.

„Обичаме работата си, защото създаваме много красота“, вярват ентусиастите от Велико Търново

Двама млади озеленители от Велико Търново са превърнали свое любимо хоби в професия. 30-годишният Кристиян Дончев и 28-годишният му съдружник Йордан Сребров са обединили сили, средства, знания и умения и превръщат голи терени в райски градини.

“Обичаме работата си, защото чрез нея създаваме много красота”, категорични са предприемачите от старата столица.


Кристиян Дончев е финансист по образование, а в момента трупа теоретични знания за тънкостите на озеленяването в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново.

“Искам да имам диплома за тази специалност, защото занапред ще се изисква подобна квалификация за развиването на такъв бизнес. Отраснал съм с този занаят, защото дядо ми Георги Ангелов е един от първите производители на декоративни растения в Павликени”, споделя Кристиян Дончев.

Амбициозният търновец познава в детайли технологията по отглеждането на зелени и цъфтящи растения. С Йордан Сребров са разработили десетки декари насаждения с туи, кипариси, рози в землищата на павликенските села.

“По-екзотичните растителни видове внасяме от Италия, Германия и Белгия, защото в тези държави климатът е сходен с нашия. Работата с живи растения и озеленителната дейност изискват сериозни познания и много труд”, твърди Кристиян Дончев.

Разтропаните търновци непрекъснато усъвършенстват и разширяват услугите. Предлагат озеленяване на жилищни имоти, паркове, спортни терени, пътища, фабрики. Инсталират поливни системи, осигуряват техническа поддръжка на хидросъоръженията и на растителните терени, изготвят 3D визуализации на обектите.

На тях било възложено затревяването на парк “Света гора” в старата столица, както и на новото депо за отпадъци край великотърновското село Шереметя.

“Затревяването на скатове се прави с хидропосевни машини. Сред специфичната ни дейност е и укрепване на скатове на речни брегове. Това става чрез покриването им с мрежи, които се застопоряват с големи шишове. След това върху тях се прави хидропосев, за да не се сриват”, обяснява Кристиян Дончев. Специалистите озеленители превръщат в китни оазиси частни дворове в цяла България.

“Важно е почвата да е обогатена с хумус и бавно разграждаща се тор. Тревното покритие трябва да е добре структурирано с дебелина около 50 см и да има автоматична поливна система, която през летните жеги да поддържа нужната влажност. Озеленяването на 1 дка площ излиза средно около 3000 лв. Сред новостите в заниманието им е използването на биоторове, които са бавно разградими и са специално за треви и декоративни растения. Подхранването с тях е еднократно за целия сезон. Красиви комбинации за оформление се получават при изкусно съчетаване на вечнозелени и цъфтящи растения. В момента много актуални и атрактивни са магнолиите. Търсят се червенолистните и сребристолистните видове. Наскоро търновските съдружници продали скъпо растение. Това е 50-годишен бонзай на стойност 8000 евро, внесен от Япония в Италия и оттам транспортиран в България.

“В момента това уникално дърво краси двора на дома на бургаски бизнесмен, който развива бизнес с Америка, свързан със самолетостроенето. Наши клиенти са и фолк звездата Галена и съпругът и Галин Анастасов. Предстои да озеленяваме дворът от 4 дка на къщата им в квартал “Картала” във Велико Търново”, доверява Кристиян Дончев.

Той и колегата му правят терасно и вътрешно озеленяване. За това са подходящи фикуси, бенджамини, лимони. В декорирането се използват саксии за самополивни системи на немска компания със специална защита от UV лъчи. Това са съдове, които се зареждат с вода един път месечно.

В дейността си Кристиян Дончев и Йордан Сребров си партнират със строителни фирми и ландшафтни архитекти. Той и съдружникът му черпят професионален опит от чужбина. Само преди броени дни се завърнали от най-голямото изложение на растения в град Есен, Германия. Освен това фирмата им е член на Асоциацията на професионалните озеленители в България, в която членуват около 25 дружества. Родната организация е част от европейската асоциация.

“Това членство ни е от изключителна полза. Оттам непрекъснато получаваме ценна информация и сме в крак с различни иновации и най-съвременни технологии. Понякога имаме трудности с набирането на работна ръка за реализирането на мащабни проекти и от асоциацията ни помагат. Разчитаме най-вече на наша бригада от 10-20 момчета, които привличаме от павликенските села и се осланяме на тях, защото работят съвестно и качествено”, казва в заключение Кристиян Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Здравейте! Аз съм Кристиян Дончев. Фирмата се казва Флори-Н2 оод. Тел. за контакт е 0988859208.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.