Озирис-Рекс разкрива произхода на Земята (ИНФОГРАФИКА)

Изображение на астероида Бену, направено с камерите на Озирис-Рекс на 2 декември 2018 г.

След 7-годишно пътешествие

Космическата капсула, носеща първите проби на НАСА от астероид, се насочи към кацане в пустинята Юта в неделя, за да сложи край на седемгодишното си пътешествие, съобщи АП.

Прелитайки покрай Земята, космическият кораб Озирис-Рекс освободи капсулата от разстояние 100 000 км. Очакваше се капсулата да се спусне с парашут на военен полигон в Юта около 18 ч българско време в неделя.

“Прогнозите за времето са благоприятни, и по план роботизираният космически кораб трябва да пусне капсулата за връщане на проби за окончателното є спускане, без да са необходими допълнителни корекции на траекторията на полета”, казаха по-рано служители на НАСА.

Ако успее, мисията ще донесе третата и най-голяма проба от астероид, връщана някога на Земята за анализ, след две подобни японски мисии през последните 13 години.

Изображение на астероида Бену, направено с камерите на Озирис-Рекс на 2 декември 2018 г.

Учените очакват да получат отломки от богатия на въглерод астероид, известен като Бену. Смята се, че непокътнатите проби са останали градивни елементи от зората на нашата Слънчева система и ще помогнат на учените да разберат как се е формирал животът на Земята. Бену е с диаметър около 500 м - малко по-широк от Емпайър Стейт Билдинг - но размерът му е малък в сравнение с катаклизмичния Чиксулуб, който удря Земята преди около 66 млн. години, унищожавайки динозаврите.

Освободен от капсулата с пробите, Озирис-Рекс вече се е насочил към друг астероид. Тази нова среща няма да се състои преди 2029 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука