Оклахома няма да легализира марихуаната за развлечение

Гласоподавателите в Оклахома гласуваха на щатско допитване да не се разрешава употребата на марихуана за развлечение, съобщава „Асошиейтед Прес“.

Оклахома щеше да стане 22-ият щат, който легализира употребата на канабис за пълнолетни лица, и да се присъедини към консервативни щати като Монтана и Мисури, които одобриха подобни предложения през последните години.

Републиканският губернатор Кевин Стит и много от законодателите на Републиканската партия на щата, включително почти всеки републикански сенатор, се противопоставиха на идеята. Бившият републикански губернатор Франк Кийтинг, бивш агент на ФБР, и Тери Уайт, бивш ръководител на Отдела за психично здраве и злоупотреба с вещества в Оклахома, водеха кампанията „не“.

Гласоподавателите в Оклахома вече одобриха медицинската марихуана през 2018 г. с 14 процентни пункта и щатът има една от най-либералните програми в страната, с повече от 2800 лицензирани диспансери и приблизително 10% от пълнолетното население на щата има медицински лиценз за закупуване и консумация на канабис .

Предложението, ако бъде прието, би позволило на всеки на възраст над 21 години да закупи и притежава до 1 унция марихуана, плюс концентрати и продукти, съдържащи марихуана. Продажбите за развлечение биха били подложени на 15% акциз в допълнение към стандартния данък върху продажбите. Акцизът ще се използва за подпомагане на финансирането на местните общини, съдебната система, държавните училища, лечението на злоупотребата с вещества и общия фонд за приходи на държавата.

Перспективата повече жители на Оклахома да пушат нещо, включително марихуана, не се хареса на Марк Гросман, адвокат, който гласува против предложението във вторник в християнската църква Crown Heights в Оклахома Сити.

„Гласувах против, защото съм против пушенето“, каза Гросман. „Тютюнопушенето беше огромен проблем за семейството ми.“

Ниските бариери за навлизане в индустрията на медицинската марихуана в Оклахома доведоха до наводнение от производители, преработватели и оператори на диспансери, които се конкурират за ограничен брой клиенти. Поддръжниците се надяваха, че индустрията за марихуана в щата ще бъде подкрепена от наплива на клиенти извън щата, особено от Тексас, който има близо 8 милиона души в района на Далас-Форт Уърт, само на малко повече от час път с кола от Оклахома граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка