Около 100 нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани в Северна Македония

Около 100 нови случая на заразени с коронавирус са потвърдени в Северна Македония за последните 24 часа, като все още се работи по други взети проби, съобщи Институтът за обществено здравеопазване на агенция МИА. Най-много са новодиагностицираните случаи в Скопие.

Поради големия брой заразени се очаква Комисията за заразни болести да се събере следобед на заседание в разширен състав. Генералният секретар на Алианса за албанците Арбен Таравари, който е и бивш министър на здравеопазването, смята, че ситуацията с коронавируса в Северна Македония излиза извън контрол. Той каза за "Евронюз Албания", че Македония има по-висок процент на смъртност от Ковид-19 от целия регион заедно.

"Смъртността в Македония на 100 000 жители е 5,9, което значи повече от Албания, Косово, Гърция и Черна гора взети заедно", каза Таравари. Според него през последните няколко дни, преди да е завършила първата вълна на заразяване, е дошла втората вълна.

"Втората вълна продължи, без първата изобщо да е приключила, макар очакванията да бяха, че броят на заразените ще спадне както в съседните страни. Ако съберете броя на заразените лица в Хърватия, Черна гора, България, Косово, Албания, Гърция, броят на новозаразените лица в тези страни вчера беше колкото половината от заразените лица в Македония", подчерта Таравари.

Коментари

Задължително поле