Омбудсманът: Мартенските сметки за парно са нереални

Кадър от БТВ/ архив

Заради рязкото увеличение на мартенските сметки за парно, които изненадаха много хора, омбудсманът Диана Ковачева настоя в писмо до председателя на КЕВР потребителите да заплатят сметките си едва след като те бъдат изчислени правилно от "Топлофикация".

Трябва бързо да бъде направена проверка, за да се види какви са реалните сметки на потребители. Тези сметки са абсолютно нереални, каза пред БТВ Диана Ковачева.

Тя е получила множество сигнали и оплаквания от граждани заради завишените сметки. "Заради намаляването на цената на природния газ всички очаквахме по-ниски сметки. Март месец не беше толкова студен, така че реално няма конкретна обективна причина. Сметките са прогнозни и не се базират на реален отчет на уредите на хората", коментира омбудсманът.

Тя заяви, че е скандално искането на топлофикационните дружества за по-високи цени през следващия отоплителен сезон. "Няма обяснение за подобно искане", категорична бе Ковачева. Омбудсманът призова КЕВР да направи бързо проверката и да обясни на хората как да постъпят. По думите й заради извънредната ситуация не е ясно кога реално уредите на хората ще бъдат проверени. В този смисъл не е ясно и кога ще излязат изравнителните сметки за този сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари