ООН призова всички страни да избягват ескалацията в Черно море

ООН призова всички страни да действат в рамките на международното право и да избягват ескалацията в Черно море. Това съобщи заместник-говорителят на световната организация Фархан Хак, предаде БГНЕС.

Той коментира новината за залавянето на руския танкер „Ника спирит“ от украинските служби за сигурност в пристанището на град Измаил в Одеска област. Според властите в Киев танкерът е разпознат като Nеyma и е участвал в блокирането на украински кораби по време на инцидента в Керченския проток миналата година. Украинската страна заяви, че корабът е „признат за веществено доказателство и се подготвя молба за неговия арест“.

„Отново призоваваме за въздържане от всякакви прибързани действия и опасна риторика, а също така за пълното спазване на международното право, да се действа само и единствено в рамките на устава на ООН и международните норми“, каза Хак.

Той отбеляза, че ООН не разполага с „независима информация за обстоятелствата около този инцидент“. „По-рано вече изразихме тревога заради инцидента в Керченския проток и призовахме страните към въздържаност“, припомни представителят на световната организация.

Коментари

Задължително поле