Опасна жега в половин България

За опасно високи температури в повече от половин България днес предупреждават метеоролозите.

Жълт код е в сила за 16 области, където живакът ще бъде над 32 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология.

Засегнатите области са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Възможни са слаби превалявания в незначителни количества в източната част на страната.

А от неделя нататък стабилен антициклон ще задържи времето сухо и топло до средата на следващата седмица. Очаква се температурите да се запазят високи и на места около Дунав и в югозападна България да надминат дори 40 градуса.

През почивните дни и в самото начало на следващата седмица атмосферата над страната ще се насити с прах от пустините на Африка.

Концентрацията му ще е по-значителна в западната половина на страната. Очаква се той да се изнесе от нашите географски ширини в понеделник-вторник.

Относително захлаждане се очаква около 16-17 август. Студент атмосферен фронт ще свали леко температурите за 2-3 дни с превалявания.

Коментари

Задължително поле