Опасност от напрежение между Тръмп и Зеленски

Новият президент на Украйна замесен в делата на САЩ

Две разследвания в Киев вълнуват Вашингтон

Избраният за президент и още невстъпил в длъжност Володимир Зеленски се оказа замесен въпреки волята си в политическите и съдебни дела на САЩ. Това създаде опасност от напрежение с Между него и Тръмп.

Става дума за планираната, а впоследствие анулирана визита в Украйна на личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани, която отключи политически страсти във Вашингтон и Киев.

Случаят хвърли светлина върху водещи се в Украйна разследвания, които вълнуват Белия дом заради възможните им политически последици в навечерието на президентските избори догодина.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който споделя настъпателната визия на клиента си за политиката, разчиташе да се срещне със Зеленски, комедийния актьор, избран на 21 април за президент на Украйна. Целта му бе да се увери , че новите украински власти няма да преустановят две съдебни разследвания, резултатите от които биха могли да бъдат полезни за Тръмп. Едното е свързано за възможната намеса на Украйна в американските президентски избори през 2016 г. в полза на Хилари Клинтън чрез разпространението на документи, компрометиращи бившия ръководител на кампанията на Доналд Тръмп - Пол Манафорт. Манафорт впоследствие бе осъден на 7,5 г. затвор за измами, свързани с лобистката си дейност в Украйна при бившата проруска власт. Случаят е подарък от съдбата за Тръмп, началото на чийто мандат бе белязано от разследването за руска намеса, която Москва отрича, но бе доказана в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

Второто разследване е свързано с украинската компания „Бурисма“ на проруски олигарх, за която няколко години работи синът на Джо Байдън, Хънтър Байдън. Това може да се окаже  компрометиращо в момент, когато бившият американски вицепрезидент се включи в надпреварата за определяне на кандидат на демократите за президентските избори догодина.

От БТА, със съкращения

Коментари

Задължително поле