ОПЕК: Слабото търсене на петрол ще продължи

Слабото състояние на глобалните пазари на петрол, което свали цените до тримесечен минимум, може да продължи, тъй като търсенето преминава през сезонно забавяне и свръхпредлагането продължава да е налице. Това се казва в месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Налице са "продължителни опасения", че американските и европейските производители може да понижат таксите за рафиниране, тъй като печалбата спада на фона на продължителното презасищане от суров петрол и рафинирани горива.

Разговорите за потенциална среща на производителите за обсъждане на вдигане на цените предложиха известна подкрепа, макар че бяха посрещнати със скептицизъм от анализаторите, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол се понижават с 0.58% до 42,77 долара за барел, а върху сорта Брент - с 0.91% до 44,98 долара за барел към 17:04 ч. българско време.

Според ОПЕК предлагането на петрол извън организацията ще се свие със 790 хил. барела на ден през 2016 г., като това се дължи на производството в САЩ и Великобритания, което е надминало очакванията. За следващата година картелът очаква предлагането от извън ОПЕК да се понижи със 150 хил. барела на ден спрямо предишната прогноза от 40 хил. барела на ден.

Коментари

Задължително поле