Опера и драма в Белоградчик (обзор)

Белоградчишките скали

Проверка на МК разпореди Боил Банов, след сигнал на Вежди Рашидов, че в скалите се пробиват дупки

Кметът Николов: Скалите се рушат заради растителността, не от винкелите

Граждани събирали дарения, за да се монтира осветление и парапети

Скандал разтърси Белоградчишките скали дни преди началото на летния фестивал Опера на върховете. Работници, които без разрешение забиват винкели, за да се постави осветление и парапети в уникалните природни образувания, накараха председателя на парламентарната комисия за култура Вежди Рашидов да алармира властите. Рашидов нарече действията “вандализъм” и настоя за бърза намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.

] Плакатът на фестивала “Опера на върховете”.
Плакатът на фестивала “Опера на върховете”.

Министърът на културата Боил Банов реагира незабавно, като се самосезира и нареди спешна проверка. Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство”, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще проучи на място получения сигнал.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов обаче защити дейността на работниците. “Силно определение е вандализъм. По скалите са пробивали с времето най-различни отвори за парапети, които са доста по-големи. Едва ли малките отворчета за лампи ще съсипят скалите.” Г-н Николов обясни, че растителността по скалите, която навремето е била почиствана, но сега е избуяла, разрушава безценните природни образувания много по-зле. “Вече 8 години се боря с това”, посочи кметът. По думите му преди време хората са почиствали скалите. Кози са пасли тук, а сега заради растителността се руши и има падащи камъни, обясни Николов.

Причината за скандала е опитът на инициативен комитет да постави осветление и парапети на скалите. Ангел Боянов, един от инициаторите уточни, че много хора са участвали в инициатива за събирането на дарения за поставянето на тези съоръжения.

Проверката на Министерството на културата започва почти в навечерието на големия летен фестивал “Опера на върховете”, за който в Белоградчик всяка година се стичат хиляди любители на оперното изкуство от цял свят. “Опера на върховете започва на 20 юли с балета “Кармина Бурана” по музика на Карл Орф.

Коментари

Задължително поле