Оправдаха бившия ректор на МУ-София

Няма нарушения при управлението на акад. Ваньо Митев

Бившият ректор на Медицинския университет в София – акад. Ваньо Митев не е бил в конфликт на интереси за това, че като управител на учебното заведение, е бил и ръководител на катедра. Това установи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) след проверка по случая.

Сигналът е подаден от юридическо лице като следствие на сигналите на Меглена Кунева срещу акад. Митев. Припомняме, че през 2016 г. бившата зам. министър-председателка по координация на европейските политики сезира прокуратурата и МВР за начина на управление на Медицинския университет в периода, когато негов ректор беше именно акад. Митев. Тя претендираше, че ръководството на учебното заведение е сключвало неизгодни сделки и е установявало неправомерен прием на чуждестранни студенти.

Бившият ректор на МУ беше оправдан, но последваха процедурни проверки.

За да е осъществен конфликт на интереси, следва да има частен интерес, влияещ на служебните задължения на лице, заемащо публична длъжност, се посочва в становището на КПУКИ. Поради липса на такъв комисията реши да прекрати производството срещу акад. Ваньо Митев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование