Орбан отритна Салвини, остава с ЕНП

Гергели Гюлаш (вляво) и премиера на Унгария Виктор Орбан.

Будапеща спира законодателната реформа

ЕНП замрази временно членството на „Фидес”

Управляващата в Унгария партия „Фидес” на премиера Виктор Орбан неочаквано обяви в четвъртък, че замразява за неопределен период от време въвеждането на критикуваната от ЕС нова система за административните съдилища и не възнамерява да търси коалиция за обмща група в Европейския парламент с вицепремиера на Италия Матио Салвини.

Това стана ясно след пресконференция дадена в Будапеща от началника на кабинета на унгарския министър-председател, Гергели Гюлаш, цитирано от Ройтерс. Според изявлението правителството ще задейства безсрочно блокиране на системата за административните съдилища, въпреки че според Будапеща „законът отговаря на европейските стандарти за върховенство на закона”.

Очакваната съдебна реформа в Унгария беше една от причините ЕС да започне наказателна процедура срещу страната миналата година, а Европейската народна партия (ЕНП) да замрази временно членството на „Фидес”. „Не виждаме възможност за успех” в коалиция или дори политическо споразумение с партията на премиера на Италия Матео Салвини в Европейския парламент, казва в отговор на въпрос Гюлаш.

Коментари

Задължително поле