На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Орлин и националната сигурност на България Геополитическите фактори не струват и пет пари

Бездомникът Орлин

На 7 май, на ъгъла на улиците „Позитано“ и „Борис I“ в София се запознах с Орлин, брадясал бездомник на около 40 години, облечен в дрипи, заобиколен от незавидно имущество от вързопи, вехтории, пластмасови бутилки всякакъв вид боклучави, но потребни нему вещи. С Орлин е и лесно, и трудно да се разговаря. Лесно е да разговаряш с него, защото е кротък, отговаря учтиво, не проси и не моли за нищо, полулегнал е на вързопите си и в ръката си държи разпокъсана книга, която чете – казва, че е била от Ленин.

Орлин обаче не е наред, затова и не е лесно да се говори с него. Той живее в някакъв свой, причудлив свят, в който не можеш да проникнеш. Говори несвързано, питам го има ли майка и баща, братя или сестри и той отговаря, че близките му живеят в някакво четвърто измерение. Питам го как се изхранва и той отговаря, че за храната пише писма на някакви учреждения, не може да каже кои са тези учреждения, но ми е ясно, че милостиви хора му подхвърлят нещо, вероятно и рови из кофите за боклук. Питам го къде ходи на тоалет, и той бърза да ме увери, че не замърсява улиците, притеснява се да не си помисля обратното, което говори за някакъв морал и разум. Питам го, не са ли му предлагали да го настанят в психиатрично заведение и той отговаря, че лекарите му казали, че бил здрав. Не го питах кога за последно е бил в баня, как ли и би могъл да попадне в баня несретник като него.

Орлин е един нещастник, захвърлен от съдбата, или не от съдбата, а по-скоро от мащехата държава, която би трябвало да се погрижи за този болен и изпаднал човек, да го настани в лечебно заведение, където да го обгрижват и лекуват.

Кой не е виждал по улиците такива Орлиновци, бездомни, често болни дрипави и окъсани, ровещи за късче хляб в кофите за боклук, хора, които някога са родени от майки, които са ги кърмили и целували, вярвайки, че детето им ще израсне и изживее нормален и щастлив живот, но не биха искали да са го родили, ако са можели да погледнат в бъдещето и да го видят такъв, какъвто аз видях Орлин в този ветровит ден на пресечката на две от най-централните столични улици.

Бездомниците са от всякакъв тип, загубили жилищата поради неизплатени кредити, жертви на имотни измами, има и хазартно зависими, алкохолици и наркомани, слабо волеви хора, изоставени и презрени от всички, често и от близките си. Повечето хора, които ги подминават по улиците, гледат на тях с отвращение, съществува такава стигма, че те сами са си виновни за положението, в което са изпаднали. Вярно е, че съществуват центрове за временно настаняване на бездомни във временни и кризисни центрове, но в общодържавен мащаб те са недостатъчни.

Особено тежко е положението за хора като Орлин, с психически отклонения, защото много от тях, оставени на произвола, са заплаха за себе си и за обществото. Те са чувствителни, състоянието им се влияе от най-различни фактори и ако няма кой да ги наблюдава и да им дава лекарства, в критичен момент, особено страдащите от шизофрения, могат да изгубят контрол и да проявят агресия към себе си и околните. В повечето градове няма психиатрични центрове, а там където има, след като се подобри състоянието на пациента, той бива изписан и се връща на улицата, за да освободи място на някой друг. Държавните психиатрични болници са с лимитиран и крайно недостатъчен бюджет, фиксиран по размер, независимо от броя на болните. Затова и условията в тях са под всякаква критика.

За такива изхвърлени на улиците психически болни, а и за много други бездомници страдащи от различни, нелекувани заболявания, които скъсяват продължителността на живота им, пари няма. И си мисля, кое е по-важното за гарантирането на националната ни сигурност – харченето на милиарди за въоръжение, самолети и кораби, които не е знайно с кого ще се бият и от кого ще ни защищават, участието в разни натовски военни учения на суша и в море, изпращането на български войскови части в далечни земи – незнайно защо и на каква цена, или има други по-важни неща… Като грижите за хилядите бездомници, за бедните българи, които едвам се изхранват. Като болните, които не могат да взимат животоспасяващи лекарства, поради липса на средства… Като онези старци по селата, които измръзват от глад и студ в порутените си къщи? А не е ли важно осигуряването на детски градини за децата на младите семейства, решаването на проблема с циганските гета? Или пък истинската борба с корупцията, която като тумор разяжда българското общество и икономика. За да стигнем до предотвратяването на най-страшния проблем – обезлюдяването на родината….

Мисля и се надявам, че повечето хора ще се съгласят с мен – грижата за човека, за Орлин и всички бедстващи българи трябва да стои в центъра и като основен и пръв приоритет на националната сигурност. Защото ако не защитим живота, здравето и благосъстоянието на човека, ако не му осигурим препитание и не го задържим в родината, националната ни сигурност, която вместо на него отдава приоритет на разни геополитически и военни фактори, няма да струва и пет пари.

 

Колко ли са бездомниците?

Точна статистика за тях няма, регистрирани са само такива с лични документи, но се смята, че са хиляди. По данни на Социалните служби средната им възраст е около 50 години, но се наблюдава тенденция на рязко падане на възрастовата граница – все по-често се срещат изпаднали млади хора на около 30 години. А близо 24% от тези несретници са с висше образование и повечето от тях имат някаква професионална класификация. Трагично е и положението на младите бездомници, израснали в домове за деца. След като навършат 18 години, те трябва да напуснат социалните учреждения и много от тях се озовават на улицата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Лошото е,че не е само Орлин. Бях в Северозападнала Бългерия,ушите ми пораснаха от грозните гледки които видях! И това е евространа през 21-ви век. На запад има институции,които се занимават с бедните и бездомни хора,а в Бългерията никой не го е еня за тях. Пенсионерите с пенсия от 200-300 лева също са натам,работещите бедни,и още и още…. Тази страна ако не се разтърси кардинално за да се освободи от чуждите влияния-американски,брюкселански,сороски,няма да я бъде скоро.

    1. Около 4-5 милиарда се отделят годишно с плавно нарастване за всички тия, различните социални програми, помощи за безработица, помощи за инвалиди, телкови инвалидни пенсии, енергийни помощи, еднократни помощи, програми за интегриране и обучение, преквалификация на безработни. В това число не влизат милиардите за пенсии, за заплати, здравно осигуряване и пенсионни вноски на държавни служители, учители, БАН, Полиция, Военни, детски градини и прочие. В това число не влизат и всевъзможните насърчителни бизнес програми за начинаещ бизнес, включително и за млади фермери и т.н. къщи за гости. Но, като оставим държавата всеки човек на тоя свят има близки, роднини, майка, баща, братя и сестри, баби и дядовци и връзката между тях и отговорността един към друг е много по-силна отколкото на грижата на държавата. Странното е че всеки я пренебрегва и си казва „А бе защо държавата не храни, пои, облича, не намери жилище на Орлин?“ но никога не се сеща, да попита „А къде са родителите му, роднините му, децата му?“ Като казваме че има 2 милиона българи които работят в чужбина и това означава че 2 милиона работещи българи не плащат и стотинка на Здравната каса, на Пенсионният фонд, на Агенцията за приходите за ДДС, Данък общ доход и т.н. Това означава и че те пращат около 2 милиарда на своите родители, които са поне 1 милион, дори милион и половина пенсионери имащ деца навън, а ние в статистиката ги водим супер бедни. И не само ги водим такива, ами им даваме и помощи, плащаме им тока, водата, кюмюра зимата и ги лекуваме безплатно, и образоваме децата им безплатно, плащаме им детски, наравно с децата и пенсионерите на които никой не праща пари от чужбина. И от чии пари се изплащат и на едните и на другите? Ами от парите на работещите тук българи, които издържат всички, както издържат и Орлин и хилядите, като него. И повечето от тия българи хем издържат цялата държава, хем плащат пенсиите, помощите и квот се сетите, но заплатите им не са дори колкото новите помощи за деца инвалиди. Щом, като един българин или циганин е здрав, прав и може да работи, то държавата не трябва да се интересува за това как ще се храни, облича и къде ще живее, а това е негово лична работа. Ако държавата ще харчи пари за такива пак повтарям дали са българи или цигани, аз не желая да плащам данъци и осигуровки за каквото и да е. От няколко десетилетия плащам всичко това, без да съм изразходил на държавата нито един лев за нищо, нито съм получил от държавата един лев за каквото и да е! Защо тогава да ви слушам простотиите и да кандисам да давам още заради още един Орлин? Докога ще храня лентяите и родителите и децата на тия дето са в чужбина?

  2. За сметка на това Правителството отделя от бюджета десетки милиони лева за хрантутене на агентурната менажерия в соросоидните НПО. Те не се занимават с благотворителност и грижи за Родината си, а обратно – пълзят към децата ни, за да ги ухапят пропагандно още от малки, плюят и мърсуват срещу българския народ, българската църква, българската армия и изпълняват чужда пропагандна програма срещу нас с височайшото поощрение на наши величествени политици.

  3. Л. Трифонов е прав и кмнтр също. Хрантутят за наша сметка и в наши древи непеошките мръсници. Защото левите и социално ангажираните по дефиниция партии се ръководят от сер гейчовци българомразци.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.