Оръдия за Украйна се превърнаха в проблем за Пентагона

 

Украински войници изстрелват хиляди снаряди всеки ден и принуждават САЩ да сменят оръдейните дула в сервиз в Полша

Не е изненадващо, че тези оръжия имат проблеми с поддръжката

Украинските войски ежедневно обстрелват руските цели с хиляди изстрели, използвайки високотехнологичните оръдия, доставени от САЩ и неговите съюзници. Но тези оръдия се развалят след месеци на прекомерна употреба, биват повреждани или унищожени в битката, пише New York Times (NYT).

Една трета от приблизително 350-те произведени на Запад гаубици и подарени на Киев, вече са били извадени от строя, според служители на Министерството на отбраната (МО) на САЩ и други, запознати с нуждите на отбраната на Украйна.
„Смяната на цевите на гаубицата е извън възможностите на войниците на полето и се превърна в приоритет за Европейското командване на Пентагона, което създаде своя ремонтна работилница в Полша. Произведените на Запад артилерийски оръдия дадоха спасителен пояс на украинските войници, когато им свършиха боеприпасите за собствените им гаубици от съветската епоха и поддържането им в работно състояние стана толкова важно за съюзниците на Украйна, колкото и осигуряването им с достатъчно боеприпаси.

Твърди се, че през последните месеци са започнали опитите за поправката на оръдията в Полша, за които не се съобщаваше досега. Състоянието на украинските оръдия е обект на голямо внимание от страна на американските военни, които отказаха да обсъждат подробностите по тази програма, според NYT.

„Работим върху това, за да гарантираме, че Украйна ще разполага с правилните пакети за поддръжката на обслужването на техниката“, каза Даниел Дей, говорител на Европейското командване на САЩ.

„Когато боеприпасите за украинските оръдия от съветската епоха, стрелящи със 152-мм снаряди, станаха оскъдни скоро след инвазията, стандартните за НАТО гаубици, стрелящи със 155-мм снаряди, се превърнаха в едно от най-важните оръжия на Украйна“, се подчертава в публикацията.

Пентагонът изпрати 142 гаубици M777 в Украйна, достатъчни за оборудването на около осем батальона, според последната военна помощ на САЩ за Украйна. „Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ги използват за обстрелване на руските войски със залпове от 155 мм снаряди и за унищожаването на командни пунктове с малък брой високоточни снаряди“, пише вестникът.

„Както Русия, така и Украйна се борят да задоволят търсенето на артилерийски боеприпаси на фронта. Русия се обърна към Северна Корея за боеприпаси, докато Украйна поиска от своите съюзници още боеприпаси“, се отбелязва в материала.

Според изданието, САЩ са доставили стотици хиляди 155-мм снаряди на Украйна и са обещали да предоставят още почти един милион.

„ВСУ също получиха 155 мм снаряди и от други страни. Според американската армия някои от тези снаряди и барутни заряди не са тествани за използването им в определени гаубици и украинските войници са установили в битка, че някои от тях могат да износят цевите по-бързо”, следва от текста.

След пристигането на повредените гаубици в Полша ремонтните екипи могат да сменят цевите. „Украинските официални лица казаха, че биха искали да пренесат тези ремонтни съоръжения по-близо до фронтовите линии, така че оръжията да могат по-бързо да бъдат върнати за бой“, казват източниците на NYT.

„Не е изненадващо, че тези оръдия имат проблеми с поддръжката. Те не получиха пълен пакет за обучение за тях и след това ги хвърлиха в боя, така че е нормално да се получи много износване“, каза Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика.

NYT посочва, че доставеното в Украйна западно артилерийско въоръжение под формата на реактивни гранатомети и гаубици има съвсем други нужди от поддръжката. „Що се касае за първите, то оборудването на HIMARS се нуждае от много малко работа, за да продължи да стреля с боеприпасите, които се съдържат в контейнерите с предварително заредени цеви. Но гаубиците по същество са големи огнестрелни оръжия, които се презареждат с боеприпаси - снаряди, тежащи около 90 фунта всеки - и се стреля много, със стотици или хиляди пъти, което в крайна сметка оказва влияние върху вътрешните части на оръдието”, обяснява статията.

„Естеството на артилерийските двубои, в които украинските екипи често водят огън от много големи разстояния, за да затруднят руските контраатаки, създава допълнително натоварване върху гаубиците. Това изисква големи барутни заряди, които произвеждат много повече топлина и могат да доведат до по-бързото износване на цевите на оръдието“, пише NYT.

Според изданието „в момента ВСУ изстрелват от 2000 до 4000 артилерийски снаряда на ден, като руснаците често им отстъпват в това количество“. „С течение на времето този темп създаде проблеми на украинските войници, използващи гаубици M777 и например снарядите не летяха толкова надалеч и не бяха толкова точни. Някои от проблемите са свързани отчасти с конструкцията на самата гаубица. Тя е изработена предимно от титан, който е по-лек от стоманата, но също е толкова здрав и тези оръдия са по-лесни за придвижване на бойното поле и са по-бързи за настройване от по-ранните оръжия.

Работата по гаубиците се наблюдава от Европейското командване на САЩ в Щутгарт, но скоро може да бъде поето от ново командване, което ще се съсредоточи върху обучението и оборудването на украинските войски.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения