Оряшкова излиза на борба и самбо в Минск

За първи път български състезател ще стартира в два различни спорта едновременно на олимпийски форум. Мария Оряшкова ще излезе на тепиха в борбата и самбото на вторите европейските игри в Минск (20-30 юни). През последните 2 г. тя е шампионка на България по борба, а в изконно руския спорт 4 пъти покорява световния връх и е деветкратна №1 в Европа.

Единствената българка, която участва в два различни спорта на олимпийски игри е Евгения Раданова, но не едновременно. Носителката на 3 медала в шорттрека, дебютира в колоезденето в Атина 2004.

Общото събрание на БОК утвърди 85 състезатели за Минск, които ще спорят за медалите в 15 вида спорт. Делегацията ще бъде водена от председателя Стефка Костадинова.

Игрите са на 4 г. и се ръководят от Европейските олимпийски комитети, които следват модела на други подобни континентални формати – Азиатски и Панамерикански.

В Минск ще стартират над 4000 състезатели от 50 страни, които ще мерят сили в 19 вида спорт. Осем от тях ще са и квалификации за олимпиадата Токио 2020, а два от турнирите ще са със статут на европейски първенства – в бокса и джудото. Общо ще се разиграят 200 комплекта медали.

Сестри Стоеви няма да бранят титлата си

Габриела и Стефани Стоеви, които донесоха единствената титла за България от първите европейски игри Баку 2015, няма да бранят трофея си. Бадминтонистките ликуваха на двойки, но сега отказаха да играят за страната ни заради неразбирателство с федерацията. Дали сестрите ще бъдат наказани, ще стане ясно след 21 юни, когато приключва финансовата проверка на спортното министерство.

В Баку преди 4 години българите спечелиха 10 медала – злато, 4 сребърни и 5 бронзови. А Петя Неделчева, която тогава стана трета, сега ще направи дебют като треньор. За Минск тръгват 5-има бадминтонисти.

Коментари

Задължително поле