Освобождават 5500 престъпници във Великобритания, затворите са препълнени

5500 затворници ще бъдат освободени предсрочно през следващите шест седмици във Великобритания, след като се оказа, че в затворите почти няма места. Само вчера 1700 души излязоха на свобода, като някои бяха посрещнати с шампанско от близките си. 

По думите на властите подборът на затворниците, които могат да бъдат освободени е „строг”. Те трябва да са излежали поне 40% от своята присъда (средно около 3-4 години) или да са осъдени на затвор под 5 години, информира Нова ТВ.

Освободените не са осъдени за най-тежки престъпления, но стана ясно, че има осъдени за домашно насилие и за нападения с нож. Част от проблема е и в това, че жертвите на пуснатите на свобода не са били предупредени. 

Обществото на Острова е разгневено от решението и има опасения, че заради приетите мерки ще се увеличат бездомните по улиците. 

От години са правени опити за справяне с недостига на места в затворите. Забавено е издаването на присъди, като има данни за 60 000 случая на забавяне. В момента британското правителство предлага на Албания 25 млн. паунда, за да приеме албански затворници от Великобритания, и води преговори с Естония да настани други престъпници в затворите там. 45 000 паунда годишно е средната издръжка на затворник на Острова.

Някои от освободените заявиха, че ще гласуват само и единствено за лейбъристката партия, която осъществи тяхното освобождаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа