Осма родова среща събира потомците на болярина Кършо в Елена

Осма поредна среща ще събере в събота във възрожденска Елена потомци на болярина Кършо. Тази година датата на родолюбивата проява, съвпада с 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От няколко години на този ден потомци на друг славен еленски род – този на поп Сава Катрафилов, член на щаба на Ботевата чета, също ще се стекат в Елена, за да отдадат заслужена почит на техния предтеча. Срещата ще е посветена и на 140-годишнината от края на Руско-турската война.

"Редно беше да бъдат поканени потомци и на други еленчани, участвали във войната. Сред тях са д-р Димитър Моллов, д-р Йордан Брадел, д-р Сава Мирков, които след Освобождението работят активно за организиране на българското здравеопазване, на Червения кръст и на Българската академия на науките, братята Петър и Петко Горбанови", обясниха от общинската управа на Елена.

Събитието бе включено в календара на културните събития и честванията през тази година под надслов „Среща на потомците на еленчани, участвали в борбите за освобождението на България и Руско-турската война (1877 - 1878)“.

Проявата ще започне с видео-приветствие от председателя на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо – Кристалина Георгиева, правнучка на Иван Попхристов Кършовски, чиито служебни ангажименти като вицепрезидент на Световната банка не позволяват тя да вземе лично участие в тазгодишната среща.

"Тържествената програма включва два научни доклада. Първият ще бъде изнесен от проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“ и ще бъде посветен на боевете в еленския край в края на 1877 г. Доц. Светла Александрова от Регионалния исторически музей във Велико Търново ще говори пред участниците за участието на еленчани в Руско-турската война (1877 - 1878).

Регионалният исторически музей гостува с изложба „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската“ освободителна война“. Снимките са от фотоархива на Иво Хаджимишев, Франц Душек и Александър Иванов, а гравюрите са предоставени от Национално движение „Русофили“", обясниха от кметската управа на балканското градче.

С шествие по главната улица на Елена, участниците в срещата ще се придвижат до централния градски площад, където, под воя на сирените, ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност пред Паметника на свободата. След това ще се придвижат до паметника край с. Марян, където се намира и издигнатият преди няколко години Казашки кръст, за да почетат паметта на загиналите руски воини и офицери, удържали дълго време Марянските позиции, което, според историците, има безспорен и значителен принос за успешния изход на войната.

Коментари

Задължително поле