Оставаме без български плодове

Веригите отказват да купуват родна стока, вносната била по-евтина

Най-засегнати са овошките в Североизточна България

Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши в страната е унищожена заради множеството слани и студовете. Оставаме без български плодове, заяви пред “Труд” Чавдар Маринов, председател на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. По думите му положението в Североизточна България е катастрофално, като над 5 000 дка с ябълки, круши и сливи са засегнати в областите Варна, Бургас и Пловдив.

Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения с праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенска област, обясни председателят на Сдружение “Българска праскова” Коста Петров. Най-засегнати са градините по поречието на река Тунджа, където има до 100% измръзване на плода, уточни той. И допълни, че поражения има и върху черешите.

Застраховките, които се предлагат, са по 50 лв. на декар и то само за слани, поразили плода, но не и цвета на дърветата. Те се сключват само след 22 април на съответната година, т.е. във времето, когато няма слани и замръзвания, обясни Маринов.

Всички браншови асоциации в сектора предупреждават за настъпилата криза, но адекватни мерки от страна на министерството на земеделието не са предприети, посочи председателят на асоциацията. Затова от бранша настояват за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

В същото време стотици тонове български ябълки залежават в складовете, защото големите търговски вериги отказват да ги купуват. Става въпрос за над 800 тона ябълки, а отговорът, който получаваме е - вносните са по-евтини, обясни Маринов. По думите му пазарът в момента е залят с ябълки от Полша, които влизат у нас по 0,60 лв. за кг. пакетирани, а за българските искат по 0,75 лв. за кг.

Коментари

Задължително поле