И 900 подписа не спасиха абитурент от постоянен арест след смърт на "зебра" и бягство

Апелативният съд в Пловдив отказа да уважи жалбата на 18-годишния абитурент Асен Гюрганчев срещу определение на Окръжния съд, с което му бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". 12-класникът от Професионалната гимназия по електротехника и електроника е обвинен в това, че на 13 април при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по неепредпазливост е причинил смъртта на 61-годишната Бонка Куманова, като деянието е извършено на пешеходна пътека, а деецът е избягал от местопроизшествието. Това е  престъпление по чл.  343, ал.3, б. "б" пр.1 вр. с ал. 1 б. "в" вр. чл. 342 ал.1 от Наказателния кодекс.

Магистратите намериха, че е налице обосновано предположение относно авторството на престъплението, в което е обвинен Асен Гюрганчев. Според представената от прокуратурата медицинска експертиза уврежданията на пострадалата Бонка Куманова са били изключително тежки. Събрани са множество показания на свидетели и към настоящия момент се изяснява механизма на настъпилото произшествие. За целта тази сряда между 13.30 и 14.30 часа за следствен експеримент с джипа "Тойота", с който е била прегазена възрастната жена, за движение на МПС-та и рейсове от градския транспорт ще бъде затворен възловия булевард "Шести септември".

Според апелативните съдии е налице опасност Асен Гюрганчев да се укрие предвид поведението му след произшествието и опитите да заличи следите от извършеното престъпление. Освен това той не живее на адреса в град Стамболийски, на който е регистриран, а в Пловдив. Магистратите не се трогнаха и от внесената в съда подписка от над 900 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника и от други училища в Пловдив, с която те настояват мярката на Асен да бъде променена от "задържане под стража" в по-лека, за да може през месец май да се яви на матури и да завърши средното си образование.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Асен Гюрганчев е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години затвор. Определението на Апелативния съд, с което той бе оставен за постоянно в следствения арест, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право