Оставиха в ареста инкасо обирджията Бойко Борецов

Бургаският апелативен съд остави без уважение поредното искане за изменение на мярката за неотклонение на Бойко Борецов и го остави в ареста, съобщават от прокуратурата.

Борецов е обвинен за това, че на 08.02.2016 г., около 09,00ч., в гр.Средец, Област Бургас, действайки като съизвършител, в съучастие с Х.Б. (съизвършител, починал на 08.02.2016 г.) направил опит да отнеме чужди движими вещи – сумата от 140 000 лв., собственост на НОИ с намерение противозаконно да ги присвои. За целта Борецов е употребил сила, бил е въоръжен с пистолет. Грабежът е в особено големи размери, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.199, ал.2, т.3, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с чл.18, ал.1 от НК.

За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, като съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.

Прокурорът определи жалбата на Борецов като неоснователна, а определението на първата съдебна инстанция - като правилно и законосъобразно. Представителят на държавното обвинение поиска от съда Борецов да бъде оставен в ареста. Той мотивира искането си с факта, че може да бъде направено обосновано предположение, че именно Борецов е автор на престъплението, в което е обвинен. Предположението е подкрепено от събраните до момента доказателства, извършените огледи на местопроизшествието, както и разпитите на свидетели-очевидци. Прокурорът  бе категоричен, че Борецов може да извърши ново престъпление или да се укрие, като тази възможност се обуславя от предвиденото в закона изключително тежко наказание за извършеното.

Съдът се съобрази с мотивите на прокуратурата и определи Борецов да остане в ареста.

Определението на Апелативен съд –Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари

Задължително поле