Двойката, обвинена в пране на пари, остава в ареста

Снимка: Архив

Тепърва ще се оценява имуществото и „спестяванията” на семейството

Обвинените в пране на пари Сезгин З. и живеещата с него Сюзан С. от разградското село Ясеновец са с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Съдът се е произнесъл в четвъртък следобед по искането на Окръжна прокуратура в Разград, съобщиха от пресцентъра на Апелативната във Варна.

41-годишният Сезгин е обвиняем за придобиване на собственост със средства от тежко умишлено престъпление. Това са два имота - в село Ясеновец и в град Разград, както и на автомобил „Мерцедес“ в град Есен, Германия. Подведен е под отговорност и за държане на 400 000 евро, 150 000 лв. и около 2 кг златни накити в съучастие със съжителката си. 38-годишната Сюзан С. също е купувала имоти със средства, за които е знаела, че са придобити от укриване и неплащане на данъчни задължения, допълват от прокуратурата във Варна. През 2018 г. тя закупила апартамент с площ от 98 кв. м, заедно с изба и таванско помещение за близо 97 000 лв., както и търговско помещение в Разград за 15 300 лв. През юни тази година в германския град Шифдорф придобила автомобил БМВ за 15 200 лв.

Фамилията от Ясеновец притежава и голяма къща в селото, както и апартамент от 120 кв. м в Разград.

Окръжната прокуратура в Разград е наложила забрана на обвиняемите да напускат страната и е уведомила КОНПИ за образуваното досъдебно производство за пране на пари.

В ареста до събота остава бащата на Сезгин, за когото неофициално се коментира, че също имало данни, че е укривал доходи и съответно данъци.

Действията по разследването продължават.

От прокуратурата все още не коментират произхода на средствата на фамилията, но се предполага, че всички са придобити от т.нар. „алоджийство” за период от около 5 години. Парите не се декларирани, не са плащани данъци за тях, а изпирането е станало чрез купуване на имоти. Има версия, че вероятно става дума за над 2 млн. лв., но тепърва ще се търсят банкови сметки, ще се оценява имуществото и т.н.

Коментари

Задължително поле