Иззеха близо милион от богата фамилия в разградско село

400 000 евро и 150 000 лв. са били скрити зад картина в селската къща на фамилията.

Задържани са четирима за пране на пари и укриване на доходи

Близо милион, три луксозни джипа, злато и други са иззети от жилища и обекти на имотна фамилия от разградското село Ясеновец. В ареста във вторник сутринта, в хода на досъдебно производство за пране на пари и укрити данъци в големи размери, са задържани 62-годишният Шакир М., синът му Сезгин и съжителстващата с него 38-годишна Сюзен. Прибран е и 22-годишинят син на Сезгин от първия брак, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна и полицията в Разград.

Под ръководството на Окръжна прокуратура в Разград са извършени претърсвания и изземвания от четири адреса в селото и в град Разград.

В специален тайник са намерени близо 400 000 евро, 150 000 лева и около 3 кг злато. Тайникът бил в стена, скрит зад картина. Иззети са и луксозни германски автомобили.

От събраните по досъдебното производство доказателства до момента става ясно, че въпреки липсата на доходи в България 62-годишният Шакир М. придобил през август миналата година недвижим имот в село Ясеновец с построена в имота къща със застроена площ от близо 200 кв. м и гараж, посочват от прокуратурата. Неговият син Сезгин обитавал друг имот на същата улица, притежавал апартамент в Разград, както и микробус. Живеещата с него на семейни начала Сюзен имала апартамент и фризьорски салон в Разград и луксозен автомобил БМВ. Синът на Сезгин пък карал спортно БМВ. Фамилията имала магазин в Разград, закупен през миналата година.

Установено е, че парите са с придобити от т.нар. „алоджийство”, а имотните сделки са извършени чрез тежко умишлено престъпление, каквото е прането на пари, съобщават още от прокуратурата. То се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Шакир М. е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери през периода от 30 април 2016 до 30 април 2018 г., като не е подал декларации за облагаеми доходи от източници в чужбина.

От полицията поясниха, че специализираната полицейска операция е проведена от ТЗ „БОП“ – Русе и ОДМВР-Разград. Образуването на делото започнало преди два месеца след анонимен сигнал, подаден лично до окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров. В хода на разследването е установено, че типичната алоджийска схема е усъвършенствана – мъжът действал с подставени лица, като теглел парите от държави извън еврозоната, за да не могат да бъдат проследени. Алоджийството е масов бизнес в региона, при който жени от всякакви възрасти си намират в сайтове зажаднели за любов чужденци, говорещи турски. Лъжат ги, че са девици с трудни съдби. Завързват с тях виртуална любов и ги мамят как ще отидат при тях, но все нямат пари и ги застигат разни беди. Хванатите в капан мъже пък пращат пари, без да предполагат, че на същата кукичка са нанизани още десетки наивници като тях, чиито сметки се източват по схемата. Тъй като досега ги хващаха чрез паричните преводи, явно схемата е била модернизирана, става ясно след изявление на полицията и прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България