Остана един мач за спасение на Тен Хаг

Само още един мач остана за спасение на Ерик Тен Хаг. Треньорът ще бъде уволнен от „Манчестър Юнайтед“, ако не победи „Астън Вила“ като гост в неделя. На стадион в Бирмингам ще бъде и новият съсобственик сър Джим Ратклиф. През лятото милиардерът гласува доверие на Тен Хаг след спечелената Купа на Англия, но резултатите на „червените дяволи“ през новия сезон са меко казано кошмарни.
„Манчестър Юнайтед“ се спаси за 3:3 като гост на „Порто“ в Лига Европа. В добавеното време Хари Магуайър изравни с глава. През първото полувреме „Юнайтед“ поведе с 2:0, но допусна изравняване. А след това и обрат.
Тен Хаг записа още един черен рекорд на „Олд Трафорд“. Откакто дойде за треньор, няма друг английски тим, който да е инкасирал три или повече голове в толкова много мачове – 24 двубоя.  А от началото на миналия сезон „дяволите“ са пуснали две или повече попадения също в рекордните за Висшата лига 31 срещи.
„Не ни съдете сега, а в края на сезона – призова от португалска земя Тен Хаг. - Прогресираме, ще се подобрим. В първите ми два сезона винаги стигаме финали, просто почакайте. Видяхте, че отборът има силен характер. Трябва да играем по-добре с топката.“
Факт е, че във всички показатели „Юнайтед“ беше пред „Порто“ - точни, неточни удари, владеене на топката, пасове, корнери... Но най-важният – головете, отново не беше достатъчен.
„Треньорът ни е много опитен и знае как да се справи – защити го Магуайър. - Вече съм от шест години в „Юнайтед“ и знам какъв е натискът.“
Отборът обаче има само една победа в последните си 10 европейски мача. А в последните четири гостувания задължително допусна поне три гола.
Явно Тен Хаг вече е и в открит скандал с Маркъс Рашфорд. Нападателят вкара гол и даде асистенция, но на почивката беше сменен. „Трябва да ротираме – обясни треньорът. - Гарначо играе прекрасно цял сезон.“
От 1 септември и загубата с 0:3 срещу „Ливърпул“ обаче Рашфорд не е изкарал на терена повече от 75 минути. Сега Тен Хаг го обвинил в съблекалнята, че не си покрил човека при изравнителния гол на „Порто“. А за капак капитанът Бруно Фернандеш получи втори червен картон за пет дни – сега срещу „Порто“ и преди при 0:3 срещу „Тотнъм“.
Особено страшно изглежда сега положението с гостуването в Бирмингам. Летящият високо „Астън Вила“ победи могъщия „Байерн“ в Шампионската лига в сряда. Англичаните са известни със своя прочут консерватизъм, но в един момент ситуацията става непоносима. „Юнайтед“ е на срамното 21-о място в класирането на Лига Европа от 36 отбора.
Какви да вариантите пред ръководството? След ерата на сър Алекс Фъргюсън клубът опита куп варианти. Започна с шотландеца Дейвид Мойс, който преди това бе 12 години в „Евертън“. Продължи с Луис ван Гааал, носител на Шампионската лига, последва Специалния Жозе Моуриньо. След като не стана с международни гиганти стигна до местния любимец Оле Гунар Солскяр. От всички тях единствено Тен Хаг спечели две купи – на Футболната асоциация и на лигата. Но нито веднъж отборът не беше в битката за трофея.
Рууд ван Нистелрой е фаворит да бъде следващият треньор. Бившият голмайстор е любимец на „Олд Трафорд“. Сега е помощник на Тен Хаг, но няма никакви успехи в бранша. Букмейкърите слагат като опция Гарет Саутгейт. Като национален селекционер бившият бранител стигна до два финала на европейски първенства, но ги загуби. През лятото подаде оставка и е безработен. Свободен вариант е Томас Тухел, който беше уволнен от „Байерн“ след края на миналия сезон. Германецът спечели Шампионската лига с „Челси“, но е известен, че бързо предизвиква конфликти в съблекалнята и с ръководството. Много по-малко вероятни са Греъм Потър, Томас Франк, Роберто де Дзерби и Киърън Маккена. В Англия съобщиха, че Алекс Фъргюсън е препоръчал Масимилиано Алегри. Вместо да гледа „Манчестър Юнайтед“ срещу Порто, най-известният Сър на планетата предпочете да отиде на стадион „Айброкс“ в Глазгоу, където на живо гледа загубата на „Рейнджърс“ с 1:4 от „Лион“. Явно и нервите на Фъргюсън вече не стигат да гледат „Манчестър Юнайтед“...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят