Осъдиха адвокат на 7 години затвор за измами над половин милион лева

Снимка: Архив

Пострадалите в престъпната схема са 13 клиенти

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура Варна осъдиха адвокат за измами на свои клиенти в размер на над половин милион лева. 30-годишният М.М.А. от Адвокатска колегия Варна е осъден на 9 януари от Районен съд на ефективно наказание лишаване от свобода за 7 години при първоначален общ режим, съобщиха от пресслужбата на Районна прокуратура.

С решението на магистратите се конфискува 1/2 от имуществото на обвиняемия, измененена е мярката за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв. в "задържане под стража" и е задържан още веднага в съдебната зала.

Престъпната схема да върши измами спрямо свои клиенти е стартирала още през 2015 г. С цел да набави имотна облага подсъдимият е заблуждавал своите доверители, че ще участва от тяхно име в обявени за публична продан имоти. Със съответните пълномощни измамените са му предоставили парични средства, а в действителност М.М.А. не е участвал в нито една публична продан, като в част от случаите въобще не е имало изпълнителни дела. Пострадалите от престъпната схема са тринадесет в периода от юни 2015 г. до февруари 2017 г., на които причинил имотна вреда в размер на 505 623 лева.

Подсъдимият е бил лишен от адвокатски права още през октомври 2016 г., но е укрил тази информация от клиентите си.Повдигнатото обвинение спрямо М.М.А от Районна прокуратура-Варна за престъпление по чл.211, вр. с чл.210, ал.1,т.3,пр.2,вр. чл.209, ал.1, вр. с чл.26, ал.1 от НК и съответно произнесената присъда на РС-Варна, са прецедент в съдебната практика, тъй като до настоящия момент не е имало такъв особено тежък случай.

В разследването са извършени разпити на свидетели, очни ставки, разкриване на банкова тайна, съдебно-счетоводна експертиза и др.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок във Варненския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право