Осъдиха бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор

Ратко Младич

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления, предаде ТАСС.

По-рано бившият командир на босненските сърби беше отстранен от заседанието, след като е започнал да вика срещу съдиите, обвинявайки ги в лъжа. Емоционалният изблик на подсъдимия дойде, след като председателят на съдийската колегия Алфонс Орие отхвърли искането на защитата днешното заседание да бъде отменено, тъй като Младич има високо кръвно и не е в добро здравословно състояние. „Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре“, развика се той на сръбски, преди да бъде отведен от двама охранители.

Младич е обвинен в геноцид, нарушение на законите на войната и престъпления срещу човечеството, извършени през 1992-95 в Босна и Херцеговина. Почти 16 години той се укриваше от международното правосъдие, докато не беше арестуван в Сърбия през май 2011 и екстрадиран в Хага. Основното обвинение срещу Младич е за събитията в Сребреница през юли 1995, когато в мюсюлманския анклав на Босна и Херцеговина бяха избити около 8000 мюсюлмански въже и момчета. През май трибуналът отказа да освободи временно Младич по здравословни причини за лечение в Русия. Делото на Младич е последното, разглеждано от трибунала за бивша Югославия.

След произнасянето на присъдата Младич ще може да обжалва, но жалбата ще бъде разгледана от Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища. Тази въззивна инстанция вече се занимава с обжалването на оправдателната присъда на лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и с обжалването на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден на 40 години затвор.

Коментари

Задължително поле