Осъдиха брутални грабители, нападнали момиче в дома му

Двама провадийци влизат в затвора за нагъл грабеж и нападение над 19-годишно момиче, стана ясно след заседание на Варненския окръжен съд. На 31 януари миналата година 37-годишният Благовест А. и 28-годишният Стелан П. атакували къща в град Игнатиево, след като получили информация, че живеещите там майка и дъщеря съхраняват ценни вещи и пари. Престъпниците проучили кога жените излизат и нахлули с къщата с взлом.

Оказало се обаче, че 19-годишната дъщеря си е у дома. За да сломят съпротивата й, мъжете първо се представили за служители на ГДБОП. После опрели нож в гърлото й и й наредили да каже къде са парите и семейните бижута. Докато Стелан претърсвал жилището, Благовест блудствал с момичето. Двамата задигнали накити и пари на обща стойност 6305 лв. Делото приключи в рамките на един ден, след като грабителите си признаха вината и се възползваха от опцията за съкратено съдебно следствие и редукция на наказанието с 1/3.

След нея Благовест бе осъден на 5 г. и 4 месеца затвор при строг режим за грабеж и блудство, а съучастникът му Стелан получи ефективна 2-годишна присъда, която ще търпи при първоначален общ режим. В залата стана ясно, че двамата имат предходни присъди, нямат средно образование и са безработни. Варненският окръжен съд осъди Благовест да заплати 10 000 лв. обезщетение на момичето, с което блудствал. Двамата със Стелан солидарно дължат още 2375 лв. на девойката и 3858 лв. на майка й за причинените имуществени щети. Наказанията могат да се обжалват или протестират пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Задължително поле