Осъдиха ефективно 16-годишно момче за 7 палежа и кражба

2 години затвор постанови Добричкият окръжен съд за 16-годишно момче, извършило 7 умишлени палежа и кражба. От 15 декември 2018 г. до 16 януари 2019 г. малкият пироман подпалил 5 пъти различни помещения в бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество.

Вилнял и във вход и тавански части в два жилищни блока в Добрич. При всичките му акции е имало риск да бъдат засегнати и съседни сгради, а при палежа на входа е бил застрашен живота на жена, стана ясно в съдебната зала.

Нанесените щети са на обща стойност близо 13 000 лв. Най-много са били те в общественото здание, където огънят е унищожил учебни пособия, дървена облицовка, бюра и дивани. Пред магистратите тийнейджърът си призна вината и се разкая, като така си спести по-солидна присъда.

Съдът го призна за виновен и за кражбата на мобилен телефон и мотивира ефективното наказание с факта, че макар и непълнолетен, подсъдимият е разбирал какво върши и е можел да ръководи постъпките си. Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна, а до окончателното й влизане в сила младежът остава зад решетките.

Коментари

Задължително поле