Осъдиха строителни предприемачи да върнат 150 000 евро с лихвите на чужденци за два апартамента във Велико Търново

Служител на Световната банка и софтуерен инженер от Швеция измамени от имотна мафия със 155 771 евро

Апелативният съд във Велико Търново отмени решение на Окръжния съд от февруари тази година и постанови семейство сторителни предприемачи да върнат общо 150 000 евро на чужденци, които броили сумата за два апартамента в старата столица, но така и не станали собственици. Магистратите са отсъдили виновните лица да изплатят на потърпевшите взети 123 000 евро заедно заедно с начислената лихва от 27 000 евро. Около 30 000 евро от инвестирата сума не е уважена от Апелативния съд, защото ищците не успели да представят оправдателни документи за нея. Становището подлежи на обжалване в едномесечен срок пред ВКС.

Служителят на Световната банка и бивш ръководител в правителството на Швеция и на ООН Пер Ридън и Фабиан Холмберг-посланик на Швеция в Етиопия и софтуерен инженер станали жертва на имотната мафия във Велико Търново. Потърпевшите описали машинациите на двамата предприемачи  в пространна жалба до Главния прокурор, до Посолството на Швеция в България и до Висшия съдебен съвет. Те настояват да се потърси отговорност на извършителите на измамата, както и да бъде ревизирано решение на Окръжния съд във Велико Търново, което е в полза на търговците на жилища, което обжалвали пред апелативната инстанция.

Сагата е от преди 10 години, когато Пер Ридън и доведеният му син търсели възможности за инвестиции в недвижими имоти у нас.

„Насочиха ни към Велико Търново, като ни обясниха, че е университетски град, исторически и туристически център. Осъществихме контакт със строителен предприемач и съпругата му, които ни предложиха два апартамента в процес на строителство. Съгласихме се да превеждаме пари по обща банкова сметка в „Алфа Банк“ АД до набирането на сума, достатъчна за придобиване на жилищата“, споделят в жалбата си шведските граждани.

За няколко години те налели във въпросната банкова сметка 155 771 евро и след като не се сдобили с жилищата, уведомили предприемачите, че прекратяват договора с тях за инвестирането в недвижими имоти и че искат да им възстановят преведените средства. Чужденците не си получили парите, извършили собствена проверка и установили, че междувременно „Алфа Банк“ е слята с „Юробанк България“ АД, общата сметка-закрита, а авоарите са прехвърлени в нова сметка на двамата строителни бизнесмени.

„Оказа се, че са се разпоредили с парите, които им поверихме като със свои без да сме ги упълномощавали за това“, заявяват още Ридън и Холмберг.  

Измамените завели дело от частен характер в Окръжния съд във Велико Търново.

„Съдът обаче взе решение в полза на хората, които откраднаха парите ни и ги призна за невинни“, споделят шведите.

Те допълват, че пред Темида ответниците представили сключени с купувачите договори, чиято давност била изтекла през 2013 г.

„При многобройни наши посещения в България, лицата се криеха и отказваха среща. Явно измамата е била замислена от самото начало на сделката. Договорът наистина е валиден до 2013 г. но се оказа, че предвиденият за мен апартамент е бил ипотекран към няколко банки и по-конкретно към ПИБ още през 2009-2010 година. За жилището на Фабиан Холмберг пък предприемачът казва, че няма сключен договор, а реално имотът е бил прехвърлен на съпругата му през 2011 г.-много преди да изтече законовия срок на нашия договор“, изтъква в жалбата си Пер Ридън.

Той допълва, че след всички събрани доказателства с Фабиан Холмберг през 2020 г. са сезирали Окръжната прокуратура във Велико Търново. Чужденците настояват държавното обвинение да провери дали банковата сметка, с която са се разпореждали предприемачите, е била ползвана за превеждане на суми в особено големи размери за закупуване на жилища.

По случая е образувано досъдебно производство и се води разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони