Ангел Грънчов от Прищина: Целта на Косово е второто място в групата

Косово показа зъби на България

На 23 март 2019 да почерпят

Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Отбелязват световния ден на гръцкия език във ВТУ На визита в учебното заведение пристига посланикът на Кипър

На посещение във Великотърновския университет в сряда пристига Н. Пр. г-н Мариос Кундуридис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър. Поводът на визитата му е Световният ден на гръцкия език и организираните прояви по инициатива на БИЦ „Гръцки език и култура“. Дипломатът ще бъде гост на ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

„На работна среща двамата ще обсъдят сътрудничеството между посолството на Република Кипър и Великотърновския университет, изучаването на гръцки език, проявите, организирани по случай Световния ден на гръцкия език, както и съвместни бъдещи инициативи. След срещата Негово Превъзходителство ще разгледа библиотечно-информационния център по гръцки език и култура във Великотърновския университет.Проявите, посветени на Световния ден на гръцкия език, ще уважи и Георгиос Краниас, аташе по културните и образователните въпроси в посолството на Република Гърция в София“, информират от ВТУ.

Великотърновският университет е първото висше учебно заведение в България, в което се изучава новогръцки език като редовна университетска специалност. През годините специалностите „Приложна лингвистика с два чужди езика и международен туризъм“, „Балканистика“, „Приложна лингвистика с информационни технологии“, „Транслатология със славянски и балкански език“ и „Педагогика на обучението по български език и чужд език“ се утвърдиха като атрактивни и перспективни за младите хора.

Специалностите целят да подготвят лингвисти и преводачи, които придобиват обща и специализирана подготовка за работа. Повече от завършилите намират успешна реализация в професионални сфери, предполагащи висока степен на владеене на новогръцки език.

През 2017 г. Република Гърция, в чест на своя национален поет и родоначалник на съвременната гръцка поезия Дионисиос Соломос (1798-1857), обяви 9-ти февруари за Световен ден на гръцкия език.В 14.30 ч. на 27 февруари в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ Н. Пр. г-н Мариос Кундуридис ще изнесе лекция на тема „Гръцкият език и култура“, а гост-лекторът във Великотърновския университет д-р Елени Курманджи ще говори за „Теченията и идеите за гръцкия език през новогръцкото Просвещение“.

Преподаватели по гръцки език от Великотърновския университет ще представят своите нови книги:Гръцкият език – история, култура, политика на доц. д-р Димитриос Румпос;Концептът „Хляб“ като фрагмент от езиковата картина на света. Лексико-семантичен и лингвокултурологичен аспект на гл. ас. д-р Емилия Авгинова – Николова;Съпоставителен анализ на фразеологизмите в новогръцкия и българския език на гл. ас. д-р Румен Рикевски.

Гръцките книги в училищната библиотека (края на 18-първата половина на 19 в.) на доц. д-р Владимир Владов;След представянето на новите книги д-р Иван Александров, директор на Регионалната библиотека, ще открие изложбата „Без граници“ на гръцки книги (18-21 век) и на преведени от гръцки на български език от фондовете на библиотеката и на БИЦ „Гръцки език и култура“. Изложбата на книги ще продължи до 15 март 2019.Проявите, посветени на Световния ден на гръцки език, се осъществяват с любезното съдействие на Благотворителна фондация „Ал. Онансис“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

    1. Провежда се дедовия ми! Те в Гърция не ни смятат за хора, а за някакво войнствено племе.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.