Отбелязвят нощта на прилепите в Търново

Сред организатори са Пещерен клуб „Дервент” и Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“

Във Велико Търново и село Мусина на 10 и 13 октомври Пещерен клуб „Дервент”, Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ по традиция ще провокират децата с различни занимания за Нощта на прилепите. Във Велико Търново програмата ще бъде: рисунки, изработване маски на прилеп, прилепни сладки, ще бъдат представени презентации за прилепите в България и по света и ще се проведе разговор на тема "Нашите тихи съседи". На финала всеки участващ ще има възможност да "полети като прилеп" по алпийски тролей.

В с. Мусина мероприятието ще се проведе пред Мусинската пещера.

В честването на Нощта на прилепите в страната общо ще участват над 15 организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); ; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен и др. Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS –

Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Коментари

Задължително поле