Отделението по неонатология на Великотърновската болница ще отбележи Световният ден на кенгуру грижата

Отделението по неонатология на Великотърновската болница ще отбележиСветовният ден на кенгуру грижата - 15 май , съобщи д-р Кина Николова, завеждащ отделението по неонатология. През целия ден вратите на отделението ще бъдат отворени за родителите, чийто деца са настанени в неонатологичното отделение.

С включването си в световната инициатива неонатолозите към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" заявяват стремежа си да осигуряват най-добрата грижа за своите малки пациенти, в съответствие със съвременните стандарти и препоръки, посочи д-р Николова.

Тя припомни, че децата, родени твърде рано и с ниско тегло се нуждаят от специфични грижи за дълго време, затова е важно да се помогне за изграждането на връзка с родителите и по-бързата им адаптация при изписването им.

Световната здравна организация препоръчва кенгуру грижата /продължителен контакт кожа до кожа между новородени и родители/ за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Проучването на тази практика от 20 години насам показва, че тя се отразява много добре на жизнените показатели на децата и намалява болничния им престой, смятат специалистите. България се включва за първи път в инициативата по покана на фондация "Нашите недоносени деца", посочи д-р Николова. Над 15 отделения по неонатология от страната са заявили, че ще се включат в инициативата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве