Откриваме посолство в Рияд до месец (обзор)

Премиерът Бойко Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политическия диалог на най-високо равнище

Подписани бяха две спогодби

До месец България ще има посолство в Риад, увери премиерът Бойко Борисов след срещата си с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. В първия ден от официалното си посещение в Саудитска Арабия Борисов се срещна и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

Двамата си разменили личните телефонни номера. “Много съм упорит, ще те търся нон стоп”, уверил Мохамед бин Салман Борисов.

Премиерът поканил краля на Саудитска Арабия, престолонаследника и министъра на външните работи Адел Ал-Джубейр да посетят България. Престолонаследникът Мохамед бин Салман обещал да дойде в страната ни.

Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес. “Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения”, бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал. Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти. Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

В първия ден на официалното посещение бяха подписани две споразумения - за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

 

Властите в Техеран се оправдаха с „техническо недоразумение”

Иран не пусна правителствения самолет

Самолетът имал разрешение за прелитане

03-02Иран не пусна правителствения “Еърбъс”, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пътуваха за Саудитска Арабия. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обясни, че самолетът е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, но в последния момент е получен отказа за прелитане.

Самолетът се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полет над иракска територия.

Българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета.

Отказът за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София бе извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

На разговора във външно министерство временно управляващият посолството на Ислямската република Хасан Дотаги заявил, че не е запознат със станалото, че е изненадан от съобщеният и поел ангажимент да проучи случая и да предостави информация до края на деня. Малко след 18 часа от външно министерство съобщиха, че иранският дипломат изразил дълбоко съжаление във връзка със случая и уверил, че става дума за техническо недоразумение.

 

Питане

Какъв точно е Милков в Рияд?

02-3Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева публикува в профила си във фейсбук снимка от официалното посещение на премиера в Саудитска Арабия, на която е прегърнала журналиста от в. “24 часа” Георги Милков.

Седмица по-рано пресслужбата на Министерски съвет обясни, че по настояване на Саудитска Арабия само журналисти от държавни медии могат да съпроводят премиера при официалното му посещение. Интересно в качеството на какъв точно е в Рияд Георги Милков.

Ако е по покана на кралското семейство, както обясняват от нашето външно министерство, в качеството на какъв е поканен. Като приятел на кралското семейство или като журналист? Кое е вярно? Защото ако е поканен като журналист, излиза, че някой не казва истината... Ако, разбира се, „24 часа” е все още частна медия.

Този въпрос ще зададе “Труд” на посолството на Саудитска Арабия у нас, както и на родния Министерски съвет.

 

Извънсъдебно споразумение

Принц Митеб се откупил срещу над $1 млрд.

Излезе от “затвора” в 5-звездния хотел “Риц Карлтън”

Високопоставеният саудитски принц Митеб бин Абдула, смятан преди време за водещ претендент за трона, бе освободен, след като постигна “приемливо извънсъдебно споразумение” с властите, при което той плаща над $1 млрд., предаде Ройтерс.

Синът на покойния крал Абдула и бивш шеф на Националната гвардия, бе след 200-те членове на кралското семейство, министри, висши представители и бизнесмени, задържани при разследвания за корупция, частично целящи и засилване на позициите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман (32 г.).

Принц Митеб (65 г.), който бил държан в 5-звездния хотел “Риц Карлтън” в Рияд, бил освободен във вторник. Според източника на Ройтерс, който е ангажиран с антикорупционната кампания, не е известна сумата срещу която Митеб е бил пуснат на свобода, но се смятало, че тя надхвърля “еквивалента на един милиард долара”. Обвиненията срещу него били за злоупотреби, наемане на мъртви души и възлагане на договори на фирми, които са негова собственост, включително сделка за $10 млрд. за преносими радиостанции и за бронирано военно оборудване за милиарди саудитски риали.

Подобни са обвиненията и срещу другите задържани, като те включват още подкупи, надуване на правителствени поръчки, изнудване и др. Новината за арестите дойде на 4 ноември след указ на краля за създаване на антикорупционен орган начело с престолонаследника с право да разследва, да издава заповеди за арест и ограничения на придвижването, както и за конфискация на активи.

Принц Салман заяви в интервю миналата седмица, че 95% от 200-те задържани се съгласили на споразумение, около 4% твърдели, че са невинни, а 1% били пуснати, тъй като за тях не били открити доказателства за престъпления.

Източникът на Ройтерс съобщил, че най-малко още 3-ма финализирали споразуменията си, няколко били освободени, а било решено пред съд да бъдат изправени най-малко 5-има.

Коментари

Задължително поле