Откриват изложба „140 години Плевенска епопея 1877 г.”

За кръгли годишнини от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г, от създаването на Военноисторическите музеи и от изграждането на Плевенската панорама

По повод 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, днес от 17:30 ч. в Арт център - Плевен, Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен откриват изложбата „140 години Плевенска епопея 1877 г.”, съобщиха от община Плевен.  Изложбята  включва 37 платна  от художествения фонд на Регионален военноисторически музей – Плевен.

Плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г. Сред тях са художници като Христо Бояджиев – един от авторите на Плевенската панорама, представен в настоящата изложба и с тематични композиции; Сашо Рачев  – автор на исторически платна и добър пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от освобождението на Плевен; Георги Димитров – самобитен художник, създал цяла галерия от художествени образи на герои от Плевенската епопея. По-голямата част от картините са рисувани в периода 1953 – 1977 г.

Темата за Освобождението присъства и творбите на Дионисий Дончев, който също е един от художниците на Панорамата, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и други добре познати плевенски художници.

Достойно място в колекцията заемат и копията на знакови картини от известни художници, като В. Верещагин, Д. Поленов, П. Ковалевски, Н. Григореску, представени в настоящата изложба, сред които „Пикет в Балкана” на В. В. Верещагин, „Атака на руската кавалерия” и „Пикетна застава в Балкана” на Ковалевски, „Боят при Смърдан” и „Патрул” на Н. Григореску, „След боя” на  Д. Поленов.

Коментари

Задължително поле