Откриха надписи, свързани с България, по оръжието на атентатора от Нова Зеландия (СНИМКИ)

Снимки: Twitter

Надписи на български бяха открити по пълнителите на атентатора в новозеландския град Крайстчърч. Австралиецът Брентън Тарант нападна две джамии и уби 49 души , са изписани с имена и дати от исторически събития, част от които свързани с българската история.

На един от тях на латиница е изписано "Проходът шипка" 1877-78, което е препратка към руско-турската освободителна война. На пълнителите се вижда и "Битката при Булаир", състояла се по време на БаАлканската война и името Константин II Асен.

 

[modula id="3045226"]

 

По оръжията са изписани и имената на много балкански личности, сред които македонецът Марко Попович, борил се срещу Османската империя и бившият президент на република Сръбска Радован Караджич, който в момента е подсъдим за геноцида на над 7000 босненски мюсюлмани по време на войната в Босна и Херцеговина.

 

[modula id="3045236"]

 

Медиите в Нова Зеландия забелязаха, че сред многото имена по пълнителите е и това на Александър Бисон, който през 2017 г. откри стрелба в джамия в Квебек и уби шестима души.

Междувременно стана ясно, че Брентън Тарант е посещавал Пакистан миналата година. Той описва страната като приятна, а жителите й като мили.

 

Коментари

Задължително поле