Откриха паметник на Кубадински в Лозница

Беше уважаван и от българи, и от турци, каза пред “Труд” Денчо Бояджиев

Над 300 души се събраха на церемонията

Паметник на Пенчо Кубадински ( 1918-1995 г.) бе открит в родния му град Лозница навръх празника на Съединението, въпреки забраната и обявяването му за незаконен. На церемонията е имало над 300 членове и симпатизанти на БСП от София, Разградско, Търговищко и Шуменско.

Както “Труд” вече съобщи, само дни преди насроченото откриване за 6 септември, общинският съвет в Лозница отмени свое решение от предната годината за поставянето на такъв паметник. Мотивите за отмяната стъпват на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, както и на декларация на Народно събрание, с която се осъжда политиката на комунистическия режим спрямо мюсюлманското малцинство и възродителния процес. Кубадински пък, който е бил член на политбюрото на БКП, е бил един от идеолозите на насилствената смяна на имената и е ръководил специална комисия, която е координирала процеса.

Против паметника се обявиха редица интелектуалци, които излязоха с отворено писмо. Беше съобщено, че се ограничава достъпът до бюста и той трябва да е зад полицейска лента. “Това са спекулации. Пенчо Кубадински беше уважаван и от българи, и от турци. Хората помнят и до днес колко много е направил за региона. Едно от тях е системата Дунав, която спаси от безводие цяла Североизточна България”, каза пред “Труд” Денчо Бояджиев, депутат от БСП.

“Много неприятно се е получило, защото това е компрометирана личност. Вероятно ще обжалват нашето решение и ще искат паметника да остане. Засега не знаем как ще се развият нещата”, притеснено коментира кметът на Лозница Севгин Шукри.

Коментари

Задължително поле