Откриха паметник на хан Тервел

Точно в 11. 17 часа в четвъртък, в Свети Влас прозвуча българският химн и бе открит първия в държавата ни паметник на хан Тервел. Монументът е дело на скулптора Петко Йорданов, а инициатор за направата му в Свети Влас е фондация "Българска памет"- на бизнесмените Йордан и Динко Диневи.

През април тази година бе създаден Инициативен комитет с председател вицепремиера Красимир Каракачанов за честване на 1300 години от победата на хан Тервел при Константинопол. Един от членовете на комитета - проф. Николай Михайлов, шеф на "Трейс груп", предложи и Йордан Динев да се присъедини. С битката при Константинопол де факто българският хан спасява цяла Европа, тъй като точно през този период друго арабско нашествие окупира две трети от Испания. Ако бяха минали безпрепятствено през нашите земи, щяха да окупират целия континент. В този смисъл делото на Тервел е значимо за всички европейци.

Новооткритият паметник в Свети Влас е в близост до църквата в града и покрай него всеки ден ще минават десетки туристи от цял свят.

"Прекрасен, внушителен красив." Така определи паметника на Тервел Красимир Каракачанов. Той коментира, че остава задължението всеки следващ паметник /а те ще са поне три/, да бъде не по-малко хубав и величествен.

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи тържествена литургия и освети монумента, а преди това звучаха възрожденски патриотични песни. Пространството около паметника бе изпълнено с матроси от Военноморска база Бургас. Сред официалните лица бяха военният министър Красимир Каракачанов, проф. Николай Михайлов, писателят акад. Антон Дончев и др.

Тервел - велик, но позабравен от десетилетия български владетел

"Един велик български владетел, който десетилетия наред беше позабравен поради нихилизма обзел нашето общество. Нямаше го в учебниците по история, нямаше го в киното, нямаше го в журналистиката. И ако не беше тази годишнина - 1300 години от спасението на Европа - разгромът на арабите при Цариград, може би официалната наука нямаше да го спомене. Благодарение на родолюбиви, интелигентни и сърцати българи, беше създаден Инициативен комитет - обяви в словото си министър Красимир Каракачанов и продължи - Въпреки времената на измислени ценности, българинът не се предава и в сърцето си таи, съхранява и възражда българските и православните ценности.

Министърът поздрави Йордан Динев и му благодари за всички години, в които той е възраждал паметта на всички българи, които са търсели със сърцето и съзнанието си нещо за родната история, за славата и.

Преди 1300 години Тервел е спасил и България и християнска Европа от нашествието на радикалния ислям. И тогава халифатът искаше да завладее света и да наложи една друга религия на всички нас, европейците, включително на нас българите. не ви ли звучи познато и днес? На мен специално ми е много познато. На мен някак си ми е много актуално.

Не като министър на отбраната, а като българин, като човек който се тревожи за съдбата на бъдещите български поколения. Нека този паметник посреща всеки българин който мине оттук. Ние българите имаме славна история. Никога не сме разчитали някой друг да ни върши работата, някой друг да ни спасява, да ни храни, да ни пази. Разчитали сме на собствената си воля и, разбира се, на собствената си армия увековечена в този монумент с меча на хана, заключи министър Каракачанов.

На 2 септември ще се чества официално деня на Св. Тривелий

"Националният комитет за честването на кан Тервел стана едно събитие, за пръв път успяхме да обединим инициативите на изключително много хора и за разлика от всички други български опити- не се разделихме на две, а всички се обединихме именно под това единение. Тервел е причината за това да бъдем обединени", коментира пред "Труд" проф. Николай Михайлов.

Инициативата за честването включва много книги, два филма, три паметника, много събития и чествания които предстоят. Има и инициатива на българската православна църква- на 2 - ри септември, да се чества официално Деня на Св. Тривелий.

Храм на Тривелий Български в Мадрид

"На много места в България се оказва, че Тервел го има в икони, в стари надписи, които сме ги позабравили. Сега имаме идея да го покажем, заяви още проф. Михайлов и сподели за една голяма инициатива на фондация "Трейс за хората", заедно с митрополит Антоний от Българската патриаршия: Решено е да се съгради храм- паметник на Свети Тривелий Български в Мадрид. Избран е именно Мадрид заради това, че там е най голямата българска диаспора в Европа и да покажем всъщност кой е Тервел.

Има много български велики ханове и князе, които са много важни за нас, българите. Но Тервел е един от малкото важни за нас българите и за Европа. В битката при Константинопол Тервел унищожава 200 хилядна армия и оттогава до ден днешен такава армия няма, коментира проф. Михайлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България