Откриха Панкреасен център в УМБАЛ "Лозенец" (СНИМКИ)

Снимки: Анита Иванова; болница "Лозенец"

В УМБАЛ "Лозенец" официално откриха Панкреасен център. Хирургията на панкреаса е една от най-сложните и се извършва във високоспециализирани центрове, каквато е практиката в Европа и света. Такъв ще бъде и новосъздаденият център с ръководител доц. д-р Олег Чолаков, който е и модератор на първите Клинични дни „Лозенец“.

"Днес официално открихме Панкреасен център в болница "Лозенец", като нашата цел е болните, диагностицирани с рак на панкреаса, да получат максимално грижи на европейско и световно ниво. В знак на подкрепа на нашите усилия при нас гостува и проф. проф. д-р Валдемар Уул, който дори в момента прави операция на наш пациент в болницата", каза на пресконференция доц. Олег Чолаков.

Доц. Чолаков поясни, че пациентът, който ще е опериран от проф. Валдемар Уул, е на 78 години с придружаващи заболявания, като туморът му не е много голям и е възможно е да бъде премахнат. След това той ще оперира и жена по метода на палиативна хирургия, тъй като при нея туморът няма да може да бъде отстранен.

"Предоперативната химиотерапия вече излиза на преден план – тя се прави преди самата операция, като най-често се извършват два курса химиотерапия, което прави възможно смаляването на тумора и съответно неговото отстраняване. След това чак следва самата операция, а след нея се продължава с химиотерапия", поясни доц. Чолаков. 

Специалистът, който гостува на болница "Лозенец", проф. д-р Валдемар Уул, е директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“ в Бохум и професор по хирургия в Рур университет, Бохум, президент на Немското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество.

Днес той извърши операция на 78-годишния пациент в болница "Лозенец", а утре предстои да оперира и още една пациентка. Днес, преди операцията, проф. Уул проведе и дискусия със студенти, по време на която представи добри практики от своя опит.

Преди лекцията му студентите имаха възможност да видят в зала, на голям екран, как се случва и самата операция на рак на панкреаса.

"Поставяме начало на една дълготрайна колаборация с панкреасния център с този в Бохум и проф. Валдемар Уул. Много наши колеги ще отидат на обучение там. Учим се от западните учебници. Надявам се Панкреасният център в нашата болница да предостави услуга на високо ниво. Болницата е екипирана и обзаведена изключително добре, така че пациентите да се чувствам максимално спокойно. Не на последно място тук работят и едни изключителни специалисти", обясни д-р Христо Стоянов, директор на УМБАЛ "Лозенец".

Според статистиката, предоставена от доц. Олег Чолаков, между 1500 и 2000 души годишно са новооткритите случаи на рак на панкреаса, като при 10% от тях туморът може да бъде отстранен. 

"Ракът на панкреаса е болест след 60-ата година. В по-ранна възраст е почти изключение. Имаме обаче и 50-годишни пациенти. Има доказана генетична връзка при рака на панкреаса. Има цели фамилии, при които има развитие на панкреаса. Не бих казал, че при пациенти, диагностицирани с тази болест има подмладяване, но броят им се увеличава. Очакванията са през 2030 г. ракът на панкреаса да заеме второ място сред онкологичните заболявания", каза още доц. Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве