Арестуваха грък, пакетирал и продавал незаконно кафе на едро

Десислав Чуколов: АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16

Кола блъсна диво прасе на пътя София-Варна край Търново Движението в района е затруднено

Евакуираха самолет на „Шереметиево“ заради странен мирис и задимяване в пилотската кабина Осем души са пострадали

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца

Теменужка Петкова извърши промени в ръководството на БЕХ Новият изпълнителен директор на енергийния холдинг е Жаклен Коен

Борисов подкара катер във Варна (ВИДЕО) Добре е, че икономиката тегли напред, за да можем да отделяме средства за модерна техника, заяви премиерът

Вулканът Етна се активизира

Парламентът удължи работното си време до приемане на точките, свързани със сделката за F-16

Министър Горанов: Имам доверие за всичко на директора на НАП, освен за информационната сигурност

Домашен арест и обвинение за рецидивист, крал халва Апашът е рекордьор са 20 криминални и съдебни регистрации

БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

Откриха служебно удостоверение на Владимир Путин в архивите на „Щази“ Песков: КГБ и източногерманското разузнаване бяха партньори, може да са обменяли документи

Oтделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност на бившата ГДР (Щази) в Дрезден е открил сред документите си удостоверение за служба, издадено на името на Владимир Путин. Това съобщава германският Bild. Според вестника документът се съхранява в отдел „Персонал и квалификация“ на бившото поделение на „Щази“ в Дрезден.

Удостоверението, издадено на името на майор Владимир Путин на 31 декември 1985 г., носи собственоръчния му подпис и е подновявано на всеки три месеца до края на 1989 г. Според ръководителя на Дрезденския клон на отдела за работа с архивите на „Щази“ Конрад Фелбер, с този документ работещият тогава в отдела за КГБ в Дрезден Путин е имал безпрепятствен достъп до службите в ГДР без да е длъжен да съобщава, че работи в съветската тайна полиция. Удостоверението също така р облекчавало работата по вербуване на агенти в бившата Източна Германия.

Съветската КГБ и източногерманската „Щази“ са били партньорски служби и са могли да обменят документи за своите сътрудници, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред ТАСС по повод публикацията на Bild. По думите му, повече информация по този случай в настоящия момент може да се потърси в Службата за външно разузнаване на Руската федерация: „Но мога да предположа следното: както е известно по онова време, по времето на СССР, И КГБ и Щази бяха партньорски служби, така че, навярно, не бива да изключим възможността за такъв обмен на удостоверения“, обясни прессекретарят на Путин.

Факсимиле от статията на Bild.
Факсимиле от статията на Bild.

След като завършва Ленинградския държавен университет през 1975 г., Путин е изпратен да работи в Комитета за държавна сигурност на СССР. През 1985 г. той е изпратен в офиса на КГБ в ГДР и работи в Дрезден до 1990 г. Там работи като старши комисар и старши помощник-началник отдел.

Путин е говорил публично за работата си в Германия, във филма на журналиста Андрей Кондрашов, показан в началото на 2018 г., Путин разказва за събитията от края на 1989 г., когато протестиращи нахлуват в сградата на Штази в ГДР и след това искат да влязат в сградата на КГБ. В този момент Путин действал като преговарящ и не позволил на протестиращите да достигнат до представителството на КГБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Първо – не е удостоверение, а служебна карта – Stasi-Ausweis.Не е нужно да знаеш немски, на снимката ясно се вижда картата. Второ – това не е никаква сензация, а просто открит в архивите документ за нещо всеизвестно. Цял свят знае, че Путин беше резидент на КГБ в Дрезден и няма как да не е имал достъп до представителството на Щази в Дрезден. Знайно е също, че по време на мирните демонстрации в ГДР Путин настояваше Горбачов да изпрати танкове. Горби отказа, а Путин беше отзован и се завърна в Москва.

  1. кооператив Озеро - Петроград, Ленинградска област каза:

   Напротив!
   СВРЪХ СУПЕР ИНТЕРЕСНО!!!!!
   Защото ЗА ПРЪВ ПЪТ ВСВЕТА се показва, че ВСИЧКИ РАЗУЗНАВАНИЯ И КОНТРАРАЗУЗНАВАНИЯ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ „социалистически държави“ СА БИЛИ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МОСКВА!!!!
   Ако още не си го разбрал – ще ти го обясня като за дъска от селска тоалетна:
   Никой от днес „пишещите спомени“ комунистически доносници, самонаричащи се „разузнавачи“ НИКОГА НЕ СА СЛУЖИЛИ НА БЪЛГАРИЯ, А СА СЛУЖИЛИ, ИЗПЪЛНЯВАЛИ ЗАПОВЕДИ, УБИВАЛИ И КЛАЛИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ПО ЗАПОВЕД НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА!!!!
   Путин е бил „майор“ от КГБ (съгласно „документа“) И Е МОЖЕЛ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО ДА ВЛЕЗЕ„ ЗАСНЕМЕ, ЗАПИШЕ (и т.н.) КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕ В КОЙТО И ДА Е КАБИНЕТ НА ЩАЗИ!!!! ДОРИ И В КАБИНЕТА НА МАРКУС ВОЛФ!!!
   А какво ли е МОГЪЛ ДА НАПРАВИ НАЧАЛНИКЪТ НА КГБ по това време???? И с какви ли „удостоверения“ е разполагал???
   НА ВСИЧКИ БИВШИ ЧЕНГЕТА ДА им бъде ОТНЕТ ТРУДОВИЯ СТАЖ И ДА ПОЛУЧЧАВАТ СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ!!!! Да си търсят пенсиите в Москва!!!

 2. Всички разузнавания и контраразузнавания на всички „демократични държави“ са на пряко подчинение на Вашингтон и Тел авив.
  СУпер мега интересно!! Няма що!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.