Откриха стая на Баневи със съкровища и документи (обзор)

Няколко часа ключар се мъчил да отвори вратата на помещението с тайните за офшорните им фирми

Съпрузите присвоили над 1,5 млн. лв.

Евгения и Николай Баневи криели в специална стая бижута със злато и скъпоценни камъни . Вътре били складирани и оригиналните документи на фирмите в офшорни зони, установили криминалисти, претърсвали имението на милионерите в столичния квартал “Бояна”.

“За прокуратурата тези документи са по-ценни от всякакви съкровища, защото от тях стават ясни част от методите за източване на приватизирани предприятия. Предстои да бъде проследено движението на парите по тези офшорни сметки”, заяви заместник главният прокурор Иван Гешев  (интервю с него четете утре в "Труд").

Както писа “Труд”, в петък екипи на спецпрокуратурата, полицията и ДАНС започнаха претърсвания на офиси и имоти на Баневи. Разследването е започнало преди около 2 месеца и било образувано по сигнал от Дирекция на полицията, свързан с източването на фалиралия завод “Полимери” в Девня. На Николай Банев и съпругата му Евгения са били повдигнати задочно обвинения за документни престъпления, присвояване и пране пари и е издадена Европейска заповед за арест. Към момента има доказателства, че семейството е присвоило над 1,5 млн. лв. и има задължения към държавата за над половин милион лева, но тези суми са само първоначални.

Още сутринта в петък съпрузите са били арестувани в Ница. Френските власти са получили от нашите искане за претърсване и на наетата квартира на Лазурния бряг, където от няколко месеца се заселило милионерското семейството и записало на училище там трите си деца на възраст от 9 до 13 г. До момента в спецпрокуратурта не е бил получен отговор дали обискът е извършен и какво е намерено там.

Баневи притежават огромно имение близо до Киноцентъра в кв. “Бояна”. Тайната стая с документите и бижутата била в основната сграда, която разследващите нарекли “мавзолея”. Няколко часа ключар се опитвал да отвори бравата, струваща 800 лева, разказаха от екипа. В сайта на МВР бяха качени снимки, от които се виждат складови помещения със стелажи с дрехи и обувки на богаташите. От тях се вижда, че едно от помещенията е било използвано и само за склад на предимно на дамските чанти на г-жа Банева. В сградата са открити също ловни пушки и боеприпаси, но най-вероятно те са законни.

Гешев обясни, че още от ученик знае за химическото предприятие “Полимери”, което е било най-голямото на Балканите. Николай Банев го придобил по време на масовата приватизация, когато не е имало никакви задължения нито за частните купувачи, нито за държавата продавач да контролира дали се запазва производството, работните места и т.н. “Вие журналистите наричате този процес “бандитска приватизация”. В завод “Полимери” 1800 работници и техните семейства са останали на улицата, а техният хляб е превърнат в имения, скъпоценности, злато и диаманти”, каза зам.-главният прокурор.

 

Схеми

„Полимери“ АД източвано с години

Баневи ще отговарят и за още 2 завода

Източването на “Полимери” започва по различни начини още в края на 90-те години и в крайна сметка се стига до безогледното рязане на скрап. При претърсване в петък в бивш офис на Баневи във Варна, били открити оригинални документи, от които станали ясни част от схемите за източване на химическия комбинат.

Според наблюдващия делото спецпрокурор Мария Дойчева един от начините бил Баневи да посочват свои сметки, включително и в офшорни зони, където контрагентите да превеждат задълженията си към завода. Вторият начин бил Баневи директно да си взимат от постъпленията в касата на предприятието. То работило до 2010 г., а търговската му дейност продължила до 2012 г. По същите начини семейството постъпило с още две приватизирани от тях предприятия в Троян и в Костенец.

За различните случаи в годините са водени 4 дела, които сега са обединени в едно от спецпрокуратурата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право