Отлагат приемането на еврото в България (обзор)

Влизането ни в еврозоната ще бъде отложено поне с няколко месеца.

Забавянето на еврозоната може да бъде шест месеца или повече

Не изпълняваме критерия за инфлация и трябва да приемем четири закона

Може да нараснат лихвите по дълга

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., обяви министърът на финансите Росица Велкова. Причината за това е, че парламентът не е приел няколко закона, а освен това не изпълняваме критерия за инфлация за влизане в евозоната. Отлагането на еврозоната може да бъде с шест месеца или повече.

На 13 февруари в Еврогрупата не е разгледано влизането на България в еврозоната, въпреки че първоначално е било включено в дневния ред. Причината за това е, че има изоставане в приемането на промени в няколко закона - Кодекса за застраховането, Закона за мерките срещу изпирането на пари и Търговския закон - в частта несъстоятелност. Приемането на законите е част от ангажиментите, които трябва да изпълним докато сме в “чакалнята за еврото” - механизма ERM 2. Промените и в трите закона са внесени в парламента още през 2022 г., но бяха приети само на първо четене. Не изпълняваме и критерия за инфлацията. Според критерия от Маастрихт за влизане в еврозоната инфлацията трябва да е не по-висока от 1,5 процентни пункта над инфлацията в трите най-добре представящи се държави от еврозоната.

Тъй като не изпълняваме изискванията, през февруари България няма за подава конвергентен доклад за готовността ни за еврото. В разговорите ни с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис стана ясно, че трябва до подадем конвергентен доклад, когато бъдат приети промените в трите закона, както и в Закона за БНБ, обясни министър Велкова. Освен това перспективата за периода 2024-2026 г. трябва да е за бюджетен дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт. По отношение на инфлацията може да бъде направен малък компромис, както стана при приемането на Хърватия в еврозоната.

Конвергентният доклад може да бъде подаден най-рано през юни или юли. А влизането ни в еврозоната със сигурност няма да е от 1 януари 2024 г., а ще се забави поне с няколко месеца. Приемането на еврото може да стане от 1 юли 2024 г., но работим влизането в еврозоната да е не по-късно от 1 януари 2025 г., каза Росица Велкова. Ако до няколко месеца не представим конвергентен доклад с ясна визия за влизане в еврозоната, може да нараснат лихвите но външния ни дълг, допълни министърът.

Заделят 10 млн. лв. да ни убеждават за еврозоната

Мислят как да не поскъпне „Гражданска отговорност“

Подготвят нов законов текст

Ще бъде подготвена промяна в Кодекса за застраховането, която да не доведе до поскъпване на “Гражданска отговорност”.

Обмислят какви промени да бъдат направени в Кодекса за застраховането, така че да изпълним ангажиментите си, но да не нарасне цената на застраховката “Гражданска отговорност”. В четвъртък е имало среща между министъра на финансите Росица Велкова и представители на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). От ССИ са притеснени, че може да бъде източено Националното бюро “Зелена карта”, което ще доведе до поскъпване на “Гражданска отговорност”, ако бъдат приети изискваните от нас промени в Кодекса за застраховането.

Първоначално от Министерството на финансите предложиха Националното бюро “Зелена карта” да плаща безусловно претенции за щети, причинени от български автомобили зад граница, за да изпълним исканията на Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Но този текст не беше приет от парламента.

От ССИ сега са поели ангажимент да подготвени нови текстове в Кодекса за застраховането, които да не доведат до поскъпване на “Гражданска отговорност”. Те ще бъдат съгласувани с EIOPA и, ако бъдат одобрени, ще бъдат предложени за гласуване от новия парламент. Ако не - ще бъде предложен текст, който беше изработен от работната група в предишния парламент.

За кампания, която трябва да ни убеди в плюсовете от приемането на еврото, са заделени 10 млн. лв. Част от парите ще бъдат за обществени личности, които подкрепят еврозоната, ще бъдат финансирани и медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси