Отмениха последния кръг от преговорите между Путин и Моди в Москва

Мирните решения и преговорите не могат да работят сред бомби и снаряди

Руската армия освобождава всички индийски наемници

Посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Москва, което се състоя за първи път от началото на войната в Украйна, не протече по план.

Във вторник Моди и руският президент Владимир Путин неочаквано отмениха разговорите в разширен формат, които трябваше да се проведат след неформалната им среща на четири очи в понеделник и официалните разговори в ограничен формат днес.

Преговорите, в които според пресслужбата на Кремъл е трябвало да участват „големи делегации“ и да направят презентации „ръководители на съответните ведомства“, е решено да не се провеждат, обяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Според него това решение е взето, защото Путин и Моди вече са обсъдили всичко, което планират. Те „прегледаха изчерпателно целия дневен ред“, а разговорът им в тесен състав „продължи почти два часа“, каза Песков, цитиран от Интерфакс.

Моди пристигна в Москва за първи път от 5 години след като отмени среща с Путин в края на 2022 г.  

Днес, на втория ден от посещението си, Моди каза на Путин, че изпитва „болка, която взривява сърцето, когато загиват деца“ - ден след нападението срещу най-голямата детска болница в Киев, което се случи вчера и уби двама души, а общо над 40 човека загинаха от руските удари този ден. 

„Знам, че войната не може да реши проблемите. Мирните решения и преговорите не могат да работят сред бомби, оръжия и снаряди“, каза Моди и добави, че призовава за мир в Украйна чрез диалог.  Ден след смъртоносния удар в Киев, Моди каза, че гледката на мъртви деца от „всякаква война, конфликт или терористичен акт“ е „непоносима“.

Индия прибира своите граждани, воюващи на страната на Русия

Индийските граждани, подписали договор с руското министерство на отбраната, ще бъдат уволнени и върнати у дома, съобщава индийският телевизионен канал NDTV, позовавайки се на свои източници.

Според медията премиерът Нарендра Моди е повдигнал този въпрос в разговор с Владимир Путин по време на посещението си в Москва на 8-9 юли.

Твърди се, че близо двадесет индийски граждани са намерили пътя си на фронта, след като са били вербувани от агенти, които са им обещали добре платена работа.

Според информация на Ройтерс, индийски източници по-рано са цитирали цифра от около 100 индийски граждани, подписали договори с руското военно министерство. Според агенцията двама от вербуваните индийци вече са загинали в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия