На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Отмениха по-високите данъци за имоти в курортите Промяната беше направена с мотива, че собствениците им крият налози

Новият налог щеше да бъде между 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на имота за жилища, разположени в планинските и морските курорти от национално значение. Снимка: Булфото

Различните собственици се третират неравно

По-високите данъци за имоти в курортите, които не са основно жилище, беше отменен от Конституционния съд. Той се произнесе по искане на президента Румен Радев, който атакува разпоредбата в Закона за местните данъци и такси.

Според текста, приет от парламента през миналата година, за жилищни имоти в курорти, посочени в списък, приеман от Министерския съвет, ставките за данък сгради са по-високи. Това правило се прилага, ако жилището не е основно, т.е. собствениците имат и друг имот, в който живеят. В резултат по-високият данък важи основно за ваканционни имоти и вили. Ако те са в курорти от национално значение, налогът е между 5 и 7 на хиляда от данъчната оценка. А за курортите от местно значение данъкът е между 4,5 и 5 на хиляда, като конкретният размер на налозите се определя от общините.

Промяната в закона беше направена с мотива, че много собственици давали под наем имотите си в курортите, но не ги регистрират като туристически обекти и не плащат данъци за доходите си от тази дейност.

Според Конституционния съд обаче това води до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. В решението е посочено, че имуществените данъци може да зависят само от стойността на имота, но не и от неговото предназначение.

“Доходите на лицата от имотите, отдавани под наем, се облагат по реда на Закона за данък върху доходите на физическите лица, при което несъмнено се облага именно доходът, а не имотът (като имущество). И в двата случая определяща е волята на собственика на имота да потърси доход от него, което от своя страна предопределя и вида подоходен данък, който се дължи”, пише в решението. Съдът посочва още, че в списъка на курортите, приеман от правителството, могат да се правят промени по “неясни и евентуално субективни, във всички случаи трудно предвидими, критерии”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Това беше поредния опит на правителството на ГЕРБ, да одере още малко кожа отвсякъде откъдето успее. Важно е да се изсмукват отвсякъде пари, за да се запълват дупките в бюджета, предизвикани от некадърно управление, бясна корупция, кражби и управленско безсилие. Вземаха се огромни заеми, сега трябва да се връщат, а икономиката е слаба, хората избягаха от държавата. Чест прави на Президента, че се опитва с малкото предоставена му власт, да спира негодниците. Поздравления и за Конституционния съд, че не се огъна под натиска на властта.

  2. Такива доводи минават само в говежди демокрации кат обора холандия. Даже кочината германия отдавна го няма – вероятно благодарение на по добрия турски ген.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.