Отнеха лиценза за изкупуване на тютюн на гръцката фирма „Михайлидис“

Постоянно действащата Kомисия по тютюна към Областна дирекция „Земеделие“ в Благоевград отне лиценза за изкупуване на суров тютюн на гръцката фирма „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД.

Мотивът е постъпили сигнали срещу фирмата за неизпълнение на сключените договори с тютюнопроизводителите. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите  компанията дължи около 2.5 млн. лв. на близо 500 тютюнопроизводители  за изкупен тютюн от ориенталските сортове „Басми“ и „Кабакулак“ от реколта 2016. Реално обаче фирмата дължи още пари.

Според законовата уредба в страната от тази година лицензите се дават и отнемат от областните дирекции по земеделие и за благоевградската дирекция това е първата фирма, към която се прилага тежката санкция.

Гръцката компания „Лийв Табако А. Михайлидис“ е на българския пазар от 2007 г., след като закупи капитала на „Caндaнcĸи-БT“ AД.

А изкупната кампания на тютюн вече стартира в Гоцеделчевско. И тази година хората не са доволни,защото компаниите им предложили ниски изкупни цени под 7 лева. Но продават, защото нямат средства и живеят на вересии.

Коментари

Задължително поле