Отпада забраната за социология на изборите

ДПС иска онлайн камери във всяка секция

„Атака”: Вотът „против всички” да не се брои

Забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден да отпадне. Такова предложение са внесли шестима депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на промените в Изборния кодекс. Мотивите - множеството сигнали до ЦИК, че забраната се нарушава “под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други”, както и фактът, че резултати от екзит пол (проучванията, които се правят на изхода на избирателните секции, бел. авт.) се публикуват във фейсбук профилите на медиите и това е законно.

Същото предложение имаше преди две години от СЕМ. Темата беше разисквана в парламента за последно преди три години, когато от ГЕРБ и Патриотичният фронт искаха забраната да обхване цялата предизборна кампания.

Осем депутати от “БСП за България”, начело с лидера на социалистите Корнелия Нинова, предлагат да се задължи ЦИК да създаде и поддържа публичен регистър на избирателите с възможност за справка по ЕГН в срок до 31 март 2019 г. - два месеца преди евровота. Идеята е да се изчистят т. нар. мъртви души от списъците. Левицата настоява още членовете на секционни комисии задължително да имат средно образование.

От “Атака” предлагат да се намали избирателният праг на европейските избори, като от общия сбор на бюлетините, на базата на който се изчислява, се извадят гласовете “не подкрепям никого”. Волен Сидеров иска коалициите да посочват в ЦИК кой кандидат от коя партия е предложен.

От ДПС искат избирателни секции в чужбина да се образуват в дипломатически и консулски представителства само с 20 заявления от избиратели, извън тях – с 40 и автоматично на места, където в последните 5 години са гласували поне 100 души. На евровот такива секции може да има само в държавите членки на ЕС. Движението настоява за по две онлайн камери във всяка секция и машинно гласуване в поне половината. ДПС предлага разместване в листите с преференции да е възможно само при условие, че кандидадът има поне толкова гласове, колкото е минимумът за избор на евродепутат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика